1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Venezuela'da Muhalifler Sokağa Döküldü
Venezuela'da Muhalifler Sokağa Döküldü

Venezuela'da Muhalifler Sokağa Döküldü

Venezuela'da Devlet Başkanı Maduro'nun görevden alınmasını isteyen muhalefet öncülüğünde son yılların en kalabalık protesto gösterisi düzenlendi.

02 Eylül 2016 Cuma 11:21A+A-

Maduro'nun görevden alınması için seçim konseyine referandum talebinde bulunan göstericiler, başkentin birçok caddesinde Venezuela bayraklarıyla "hükümet yıkılacak." şeklinde slogan attı.

Güvenlik güçlerinin sıkı önlemlerine rağmen yer yer şiddet olaylarının yaşandığı gösteride, polis protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Yerel medya, gösteri henüz başlangıç aşamasındayken kalabalığa öncülük eden birçok eylemcinin gözaltına alındığını duyurdu.

Muhalefet ittifakının lideri Jesus Torrealba, yandaşlarına yaptığı konuşmada, "Kampanyamızın bir sonraki adımı Maduro'yu iktidardan indirmek. Bugün, nihai mücadelemizin başındayız." dedi.

Torealba konuşmasında, büyük sorun haline gelen açlığa karşı ülke genelinde gösteriler düzenleme çağrısında bulundu.

Bu arada daha destekçilerinden oluşan daha küçük grupla bir araya gelen Devlet Başkanı Maduro, muhalifleri darbe planlamakla suçladı.

Maduro, silah ve patlayıcılarla kalabalığa ateş eden ve suçu güvenlik güçlerinin üzerine atmaya çalışan bir grubun yetkililerce gözaltına alındığını kaydetti.

Polisin, halkı katletmek için para alan bazı canilerin peşinde olduğunu söyleyen Maduro, "Bugün, Venezuela ve Caracas'ı ölüm ve şiddetle teslim almak isteyen bir darbe girişimini bertaraf ettik." diye konuştu.

Venezuela'da Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Tibisay Lucena, Maduro'nun görevden alınması için referandum yolunun açılmasında bir sonraki aşama olan ikinci bir dilekçe için imzaların muhtemelen ekim ayının sonuna doğru toplanacağını açıklamıştı. Lucena, CNE heyetinin eylül ayında imzaların toplanması konusunu görüşeceğini, imzaların geçerli olması durumunda referandumun 90 gün içinde yapılması gerektiğini belirtmişti.

Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekiyor. Referandumdan, Maduro'nun görevden alınması yönünde karar çıkması durumunda Venezuelalılar yeni devlet başkanını belirlemek üzere sandık başına gidecek.

Anayasaya göre, referandumun 10 Ocak'tan sonraya kalması, Maduro'nun ülke yönetimine devlet başkanı yardımcısını getirmesine olanak sağlıyor.

Venezuela'da muhalefet partileri ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılmasını ve erken seçime gidilmesini istiyor. Görev süresi 2017'de bitecek Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde 7,5 milyon oy alarak iktidara gelmişti.

Politikaları, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilen Maduro yönetimine karşı 12 Şubat 2014'te patlak veren gösterilerde 43 kişi yaşamını yitirmişti. 

AA

HABERE YORUM KAT