1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Venezuela’da Maduro’ya Karşı Guaido-ABD Ortak Darbesi
Venezuela’da Maduro’ya Karşı Guaido-ABD Ortak Darbesi

Venezuela’da Maduro’ya Karşı Guaido-ABD Ortak Darbesi

Venezuela’daki protesto gösterilerinin ardından muhalefet lideri Juan Guaido seçim yapılana kadar kendisini ülkenin geçici cumhurbaşkanı ilan etti. Bunun hemen ardından Trump yönetimi Guaido'yu tanıdığını açıkladı.

24 Ocak 2019 Perşembe 11:30A+A-

Bu gelişme sonrasında Maduro, ABD ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurdu, ülkedeki ABD diplomatik personelinin ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre verdi.

Başkan Donald Trump önce yaptığı yazılı açıklamada Amerika'nın Venezuela'da demokrasinin yeniden tesis edilmesi için siyasi ve diplomatik gücünün tüm ağırlığını kullanacağının mesajını verdi. "Venezuela halkının güvenliğine yönelik herhangi bir tehditten doğrudan gayrimeşru Maduro rejimini sorumlu tutmaya devam edeceklerini" belirtti.

Trump'a daha sonra Oval Ofis'te gazeteciler tarafından ABD'nin Venezuela'da askeri müdahale seçeneğinin değerlendirip-değerlendirmediği soruldu. Trump "Şu an hiçbir şeyi değerlendirmiyoruz ama bütün seçenekler masada" diye konuştu.

Üst düzey Trump yönetimi yetkilisi de "Şiddete yönelmeyi seçerlerse Maduro ve rejimine yönelik pek çok seçeneğimiz var, günleri sayılı olacak" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela güvenlik güçlerine de demokrasiye destek vermesi ve halkı koruması çağrısında bulundu.

Reuters haber ajansına bilgi veren kaynaklara göre, Venezuela'da durum daha da kötüleşirse Trump yönetimi Venezuela'nın petrol sektörünü hedef alan yeni yaptırımları devreye sokabilir. Henüz alınan bir karar yok ama Trump yönetimi ABD'li enerji şirketlerini konuyla ilgili bilgilendirdi.

ABD'nin ardından Kanada, Paraguay, Arjantin, Kolombiya, Guatemala, Brezilya, Ekvador, Costa Rica, Şili ve Peru da Guaido'yu Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanı olarak tanıdığını açıkladı. Meksika ise hala Maduro'yu Venezuela lideri olarak gördüğünü duyurdu. Bolivya da Maduro'nun yanında olduğunu açıkladı.

Maduro'dan orduya: "Sadık olun, vatan haini olmayın"

Nicolas Maduro başkent Caracas'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın balkonundan yandaşlarına seslendi. Venezuela devlet televizyonunun yayınladığı konuşmada ABD ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurdu.

Maduro, Venezuela'daki ABD diplomatik personelinin de ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre verdi, muhalefeti ABD desteğiyle darbe teşebbüsüyle suçladı, "Venezuela'yı Washington'dan yönetmeye çalışıyorlar" dedi. Sosyalist parti liderleri konuşması sırasında Maduro'nın yanındaydı.

Maduro, Venezuela ordusuna sadık ve disiplinli olmaları çağrısında bulundu, "Her zaman sadık olun, vatan haini olmayın" dedi.

Türkiye’den Maduro’ya destek

Maduro balkondan yaptığı konuşma sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini arayıp destek verdiğini de söyledi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter’dan paylaştığı mesajda bunu doğruladı. Kalın, “Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu arayarak Türkiye’nin desteğini ifade etti ve “Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız” dedi” mesajını paylaştı. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü “Türkiye Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın liderliğinde bütün darbe girişimlerine karşı ilkeli duruşunu koruyacaktır” diye yazdı.İbrahim Kalın mesajında “WeAreMaduro” (Maduro’yuz) etiketini kullandı.

Yeni seçimlere kadar kendisini Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanı ilan eden Juan Guaido, Pazartesi günü Venezuela ordusuna “Sizden darbe yapmanızı istemiyoruz, ateş açmanızı istemiyoruz. Sizden bize ateş açmamanızı istiyoruz” sözleriyle seslenmişti.

Reuters haber ajansına konuşan Guaido, cumhurbaşkanı olması halinde orduda saf değiştiren askerlere ve yetkililere hukuki koruma sağlayacağını ancak kötü şeyler yapanların da adalet önünde hesap vermesi gerektiği mesajını vermişti.

Venezuela Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ndan Pence’e Cevap: “Yankee, evine dön”

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Maduro yönetimine karşı çıkan Venezuelalılar'a desteğini açıklamış, Maduro için “Meşruiyeti olmayan bir diktatör” olarak nitelemiş, “Maduro gitmeli” diye yazmıştı.

İspanyolca mesaj da paylaşan Mike Pence “Venezuela halkı seslerini yarın duyururken, Amerikan halkı adına size şunu söylüyoruz: estamos con ustedes (Sizin yanınızdayız). Demokrasi yeniden tesis edilene ve sizler doğuştan gelen Libertad (Özgürlük) hakkınızı yeniden alana kadar sizin yanınızda olacağız” diye yazmıştı.

Venezuela Cumhurbaşkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez, Mike Pence’e basın toplantısında “Yankee, evine dön” sözleriyle yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Venezuela’da “aşırı sağın ülkede istikrar ve huzuru bozma planlarına” tepki gösterdi.

Venezuela’da 2017 yılında Kongre’nin yetkilerini geçersiz kılan hükümet yanlısı Anayasa Mahkemesi Guaido’yu meclis başkanı olarak tanımadığına hükmetti ve Danıştay'dan bir suç işleyip işlemediğinin incelenmesini istedi.

Maduro, 10 Ocak’ta uluslararası arenada usulsüz olarak değerlendirilen seçimlerin ardından yemin ederek göreve gelmişti. Maduro döneminde en kötü ekonomik krizini yaşayan Venezuela’da enflasyonun bu yıl yüzde 10 milyona ulaşması bekleniyor.

Venezuela’da Maduro döneminde çok sayıda muhalif aktivist sokak gösterileriyle Maduro’yu devirmeyı amaçladıkları gerekçesiyle 2014-2017 yılları arasında cezaevine konuldu. 2017’deki gösterilerde polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda 25 kişi hayatını kaybetmişti.

2014 yılından bu yana 3 milyon Venezuelalı ekonomik krizin derinleşmesi sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

8 Yorum