1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Venezuela Enflasyona Karşı Paradan 5 Sıfır Atıyor
Venezuela Enflasyona Karşı Paradan 5 Sıfır Atıyor

Venezuela Enflasyona Karşı Paradan 5 Sıfır Atıyor

Venezuela hükümeti, yüzde 1 milyon seviyesinde olduğu ifade edilen enflasyonu, ulusal parasından sıfır atarak çözmeye çalışıyor.

01 Ağustos 2018 Çarşamba 13:30A+A-

HAKSÖZ-HABER

Bundan 1 sene önce Venezuela'da 1 bardak kahvenin fiyatı 2.300 Bolivarken, bugünlerde bu rakam 2 milyon Bolivar düzeyinde. Bu boyutlara ulaşan enflasyon oranı için Venezuela hükümetinin çözümü ise Bolivar'dan 5 sıfır atmak.

Bu "çözüm" 25 Temmuz'da Başkan Nicolas Maduro tarafından duyurulmuştu. Bu uygulama daha önce iki defa ertelenen para birimi reformu kapsamında yapılıyor. Sıfırları atılmış yeni Bolivar Ağustos ayından itibaren dolaşıma sokuluyor.

Piyasadaki 1.000 ila 100.000 arasında değişen "bolivar fuerte" banknotlarının basımı durdurularak, yeni 2 ile 500 arasında değere sahip "bolivar soberano" banknotları basılmaya başlandı. Ülkede ayrıca yeni madeni paralar da basıldı. Yeni madeni paralardan 1 soberano eski 100.000 fuerteye eşit oldu. Maduro yeni banknotları televizyondaki bir konuşması sırasında tanıttı.

bolivar_soberano.jpg

Yeni Bolivar banknotlarının piyasaya girmesi ile bir bardak kahvenin fiyatı da 20 Bolivar olacak. Fakat ülke krizi çözmekten henüz çok uzak. Venezuelalı ekonomistler söz konusu reformu eleştirirken, eğer bu reformlar dahilinde başka bir adım atılmazsa, hiperenflasyon sorununun çözülmeyeceğini ve ülkede birkaç ay içerisinde Bolivar'dan 5 sıfır daha atılması gerekeceğini söylüyorlar.

Bu yılın başlarında, Uluslararası Para Fonu (IMF) ülkedeki enflasyonun 5 haneli rakamlara çıkabileceğini öngörmüştü. Geçtiğimiz hafta IMF- 1920'lerin Almanya'sında ve 2000'lerin Zimbabve'sindeki yüzde 1 milyonluk enflasyona atıfta bulunarak- ülkedeki enflasyonun 7 haneli rakamlara ulaşabileceğini söyledi.

Bu rakamların pratikteki karşılığı Venezuela parasının değersiz hale gelmesidir. Sadece 1 ABD Doları milyonlarca Bolivar'ı satın alabiliyor. Ekonomist Dergisinin haberine göre, Venezuelalılar bu ay başlarında Bolivar banknotlarından yapılmış el çantaları ve şapkalar satmaya başladılar çünkü satışlardan elde ettikleri Kolombiya Pesoları, ürünlerde kullanılan Bolivarlardan daha kıymetli.

Maduro ayrıca yeni piyasaya sürülen Bolivar soberanonun ülkenin oluşturduğu dijital para birimi "petro" ile birbirlerine bağlı olduğunu ilan etmişti. Fakat bu konuda çok ayrıntı paylaşmadı.

*Bu haber Haksöz-Haber için World Economic Forum'dan çevrilmiştir.

HABERE YORUM KAT