1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Veliaht Prens Selman'ın alanı daralıyor
Veliaht Prens Selman'ın alanı daralıyor

Veliaht Prens Selman'ın alanı daralıyor

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın suikast tertibi ile öldürülmesinin ardından sır perdesi aralanıyor. Hazırlanan dava dosyasında Kaşıkçı'yı öldüren "ölüm timini" taşıyan uçakların Veliaht Prens Selman'a ait olduğu belirtildi.

25 Şubat 2021 Perşembe 18:31A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

CNN'in haberine göre Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinde kullanılan iki uçak, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ın el koyduğu uçaklardı.

Muhammed Bin Salman'ın Sky Prime Havacılığa el koymasının ardından bu uçaklardan ikisi Cemal Kaşıkçı suikastında kullanıldı. Suudi krallığı tarafından kontrol edilen ve veliaht prens tarafından yönetilen Kamu Yatırım Fonu tarafından devralınan havacılık şirketine ait uçaklar, Bin Selman’ın emri ile Kaşıkçı cinayetini gerçekleştiren ölüm timine tahsis edildi.

Havacılık şirketinin devralınması işlemi Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülmesinden birkaç ay önce gerçekleştirilmiş. Muhammed Bin Selman’ın emri ile el konulan şirketin yönetimi de Bin Selman’a devredilmiş.

Bu iddialara kaynak olarak gösterilen belgeler, eski Suudi istihbarat yetkilisi Saad Al-Jabri aleyhine açılan zimmete para geçirme davasında ortaya çıktı.

Zimmete para geçirme iddialarının ortaya çıkma süreci de Bin Selman’ın kirli işlerinin gün yüzüne çıkması açısından oldukça önemliydi.

Geçtiğimiz yıl Veliaht Prens, Kaşıkçı'nın öldürülme emrini vermesinin hemen ardından El Jabri'nin de öldürülme emrini vermişti. El Jabri’nin yaşadığı ülke olan Kanada'ya bir tetikçi ekibi göndermekle suçlanan Bin Selman’a dava açılmıştı. Bu dava süreci esnasında da Bin Selman’a ait ya da kontrolünde olan işletmeler ortaya çıkarılmıştı.

CNN’e göre Sky Prime Havacılık, 15 kişilik suikastçı ekibini S. Arabistan’dan İstanbul'a ve İstanbul'dan S. Arabistan’a iki adet Gulfstream tipi jet ile uçurmuştu.

CNN tarafından aktarılan BM raporuna göre, bu uçaklar Cemal Kaşıkçı'nın Suudi konsolosluğunda öldürülmesinden hemen önce Türkiye’ye iniş yapmıştı.

Kuyruk numarası HZ-SK1 olan ilk uçak, inişten sadece bir saat 15 dakika sonra havalanmıştı. Suudi ölüm ekibinin altı üyesi de uçakla beraber Kahire üzerinden Riyad'a uçmuştu. Beş saatten daha kısa bir süre sonra da ekibin diğer yedi üyesini taşıyan HZ-SK2 kuyruk numaralı ikinci uçak Türkiye’den havalanarak Dubai üzerinden Riyad'a geçmişti. Suikast ekibinin son iki üyesi ise ticari bir uçakla İstanbul'dan Riyad'a kaçmıştı.

ABD, Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili istihbarat raporunu bugün kamuoyuna açıklamayı planlıyor. 2019'da hazırlanan ancak eski ABD Başkanı Donald Trump'ın kamuoyuyla paylaşmadığı raporda, cinayetin sorumlusu olarak; Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gösterileceği düşünülüyor.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Ekim 2018'deki ölümünden sonraki günlerde, ABD istihbarat yetkilileri cinayetin arkasında Suudi veliaht prensin olduğunu iddia etmiş ancak hiçbir kanıt sunmamıştı.

Muhammed Bin Selman, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini verdiğini reddetmiş ancak sorumluluğu da üstlendiğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum