1. HABERLER

  2. HABER

  3. Üst Aklın Operasyon DHA'sı!
Üst Aklın Operasyon DHA'sı!

Üst Aklın Operasyon DHA'sı!

PKK'ya verdiği destek nedeniyle tepkilere neden olan ve hakkında soruşturma açılan Doğan Grubu'ndan yeni bir algı operasyonu daha.

23 Eylül 2015 Çarşamba 10:36A+A-

Alman ortaklı Doğan Medya Grubu'nun haber ajansı Doğan Haber Ajansı (DHA), NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in 2 ay önceki sözlerini çarpıtıp yeni demeçmiş gibi sunarak Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonlarına gölge düşürmeye çalıştı. Türkiye'ye NATO'nun “PKK'ya operasyon yapma." dediğini ileri sürdü. Doğan imzalı operasyon dün adım adım şöyle gerçekleşti:

“Davutoğlu'nu PKK'ya Karşı Yapılan Hava Saldırıları Konusunda Uyardı”

dha_1.jpg

-Saat: 11.43- DHA,“Stoltenberg: Türkiye kendini NATO olmadan savunabilir" başlıklı bir haber servis etti. Habere göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, BBC'ye telefonla verdiği demeçte, Türkiye'nin IŞİD'e yönelik koalisyona ciddi bir katkı vereceğini düşünmediğini, fakat Türkiye'nin çok güçlü bir ordusu bulunduğunu, bölgeden gelebilecek tehditlerle de tek başına mücadele edebileceğini söylüyordu. Stoltenberg'e göre Türkiye kendini NATO olmadan da savunabilecek güçteydi. Fakat DHA haberinin ikinci paragrafında konunun birdenbire değiştiği görüldü. “Stoltenberg, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu PKK'ya karşı yapılan hava saldırıları konusunda uyardı." diye başlayan paragrafta, operasyonların PKK ile barış sürecini tehlikeye soktuğu, sorunun da daha fazla büyütülmemesi gerektiği ifadeleri yeraldı.

dha_2.jpg

İkinci Kez Servis Ettiğinde Metne Direkt Uyarı Kısmından Girdi

-Saat: 13.01- İlk geçilen haberin ikinci paragrafındaki Davutoğlu'na uyarı kısmına yeteri kadar dikkat çekemediğini düşünen DHA, haberi 13.01'de ikinci kez servis etti. Bu haberde de “Türkiye kendini NATO olmadan savunabilir" başlığını kullanan ajans, bu kez metne direkt uyarı kısmından girdi. “Stoltenberg, Başbakan Davutoğlu'nu PKK'ya karşı yapılan hava saldırıları konusunda uyardı." diye başlayan haberde, yukarıdaki detaylar verildi, IŞİD kısmına ikinci paragrafta geçildi. İkinci haberde de Stoltenberg'in BBC'ye konuştuğu iddia edildi.

dha_3.jpg

“NATO Genel Sekreterinden PKK Uyarısı"

-Saat: 15.27- İkinci haberden yaklaşık 2 buçuk saat sonra DHA, aynı metni abonelerine 3'üncü kez geçti. Fakat haberin durumu son versiyonda daha bir garipleşti. Haber iştahıyla gözünü karartan DHA bu defa direkt “NATO Genel Sekreterinden PKK uyarısı" başlığını kullandı. Israrla servis edilen metnin son hâline göre Stoltenberg, PKK uyarısına ilişkin demeci BBC'ye değil, Norveç radyosu NRK'ya vermişti. Stoltenberg'in PKK mesajını NRK'dan, IŞİD mesajını ise BBC'den duyurduğunu iddia eden DHA, aynı haberde kullandığı iki farklı kaynakla örgüt şantajını belirsizleştirmeye çalıştı.

Focus Dergisi’nden Aldılar

focus.jpg

Israrla verdiği PKK mesajıyla suçüstü yakalanan DHA'nın 'NRK' diye belirttiği kaynağın gerçek kimliği çok geçmeden netleşti. Doğan Medya'nın Türkiye'ye NATO üzerinden yaptığı PKK uyarısını Alman ortaklarından aldığı ortaya çıktı. Zira iddianın kaynağı Alman Focus Dergisi idi. Focus Dergisi'nde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in Türkiye ile ilgili iki ayrı açıklaması yer alıyordu. İlk haberde BBC'ye yapılan konuşma kaynak gösterilirken ikinci haberde ise Norveç Radyosu NRK'ya yapılan açıklama kaynak gösteriliyordu. DHA'nın asıl kaynağı Alman Focus Dergisi'ni gizleyerek, Stoltenberg'in BBC ve NRK'ya yaptığı konuşmayı kendisi haberleştirmiş gibi servis etmesi dikkat çekti. Fakat skandal bununla da bitmedi. Çünkü Stoltenberg, Norveç Radyosu NRK'ya Türkiye'nin PKK operasyonlarıyla ilgili bir kez konuşmuştu. Konuşma tarihi ise 27 Temmuz 2015'ti. Yani yaklaşık 2 ay önce... Habere göre Stoltenberg, Davutoğlu'nu PKK saldırılarından ötürü aramış ve her ülkenin kendini savunma hakkı bulunduğunu belirtmişti. Metinde Davutoğlu'na PKK uyarısından ise eser yoktu.

NATO Üzerinden Sopa Teşebbüsü

Alman medyasının PKK yalanını aynen alıp abonelerine 3 kez servis eden DHA, PKK'ya yönelik hava harekâtı yapılmaması için Türkiye'ye NATO üzerinden sopa göstermeye çalıştı. Stoltenberg'in 2 ay önceki konuşmasını yeniymiş gibi servis eden ve bunu “Davutoğlu'na PKK uyarısı" diye sunan DHA haberinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova ziyareti öncesi servis edilmesi ise manidar. Uluslararası ilişkiler uzmanları, böyle bir haberin Erdoğan-Putin görüşmesi öncesine denk gelmesinin, Suriye başta olmak üzere bölgesel sorunların masaya yatırılacağı görüşmede Erdoğan'ın elini zayıflatabileceğine dikkat çekiyor. PYD'nin Suriye'de Fırat'ın batısına geçmeyi planladığını belirten uzmanlar, NATO'nun Türkiye'yi yalnız bıraktığı imajının PYD'yi cesaretlendireceğine vurgu yapıyor. Bu mesajın arkasında, her ne pahasına olursa olsun 'Mare hattı'nın tecavüzüne izin vermeyeceğini açıklayan Türkiye'yi yalnızlaştırma niyetinin olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT