1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Urimçi’deki Konsantrasyon Kampından Mesaj
Urimçi’deki Konsantrasyon Kampından Mesaj

Urimçi’deki Konsantrasyon Kampından Mesaj

Doğu Türkistan’da genç kızların toplama kamplarında toplu tecavüze uğraması, eğer hamile kalırlarsa serbest bırakılmaları hakkında şahitliğini aktaran konsantrasyon kampında çalışan bir hapishane görevlisi durumun ne kadar vahim olduğunun altını çiziyor.

18 Mayıs 2019 Cumartesi 18:41A+A-

Çeviren:Erkin Azat

Hapishane gardiyan Kots'tan mesaj. kamplar Da Banchin

(Аударған: Ayagan Primzhan ға рақмет айтамын)

Adım Berik, ben hapishane gardiyanıyım. Urumçi'deki kamp Da Banchin. Daha önce, festival etkinlikleri çeken bir operatör olarak çalıştım, 2016'dan sonra işimiz azaldı. 2017'den bu yana trend sırasıyla yardımcı asistan olarak çalışmaya başladı, annem asistan asistan olarak çalışmamı istedi. Başlangıçta maaşın yüksek olacağını ilan ettiler, ancak pişman olduktan sonra, izin günümüz olmadığından. Ve net olmayan nedenlerle maaşı kesmeye başladılar, sonra maaştaki gecikmeler aylarca başladı. Günde 24 saat sinir işiyle birlikte uykusuzluk başladı.

2018 yılının sonunda yeni bir hizmete gönderildim. Kamp Evet Bancin. Film çekimi operatörü olarak çalıştığım için mahksermların kameraları hakkında bir gözlemci tarafından videoya çekildi, ancak video izleniyorduk. Meraklı hareketler olmadan oturun, rahatlayamazsınız, dikkatiniz dağılmaz, uyumazsınız ve her zaman ekranı izlersiniz. En ufak bir hata varsa, ciddi bir şekilde cezalandırıldık. En kolay ceza aylık maaşını kesmekti ve mahkumlarla yeniden yoğun bir eğitimden geçiyorduk, bu yüzden gözlemci değil, mahkum olduk.

Hükümlü Takvimi:
05:00 Yüksel ve geçit töreninde koş;
07:00 Kahvaltı;
08: 00-12: 00 Çin dili eğitimi, Çin politikaları, Çin anayasası;
12: 00-14: 00 Öğle yemeği ve dinlenme;
14: 00-19: 00 Sürekli eğitim;
19: 00-20: 00 Akşam yemeği;
20:00 Akşam kontrolleri ve aramaları;
23:00 Kamera temizliği ve uykusu.

Video gözetimi bazı açılardan çekim yapamadı, bu yüzden mahkumlara, sigarayı gözle görülür biçimde içemediğimizi söyledik. Sert bir şekilde ceza aldıklarını fark ederlerse sigara içmek kesinlikle yasaktır. Kons. kamplar zordu ama zamanla insanlar buna alıştı.

Eşimiz için kameralarımız vardı, belirli zamanlarda samimi bir toplantı yapıldı. Toplantıdan sonra evli bir çift mahk 24m, ceza olarak 24 saat boyunca yalnız hücrelerde kapatıldıktan sonra, eşin kendisi için iki sıcak bıçak giydiği ve kocasıyla tek bir örgüyü paylaştığı ortaya çıktı. Fark etmeyeceklerini sandılar ama video kamera her şeyi kaydetti. Sabah gözlemci meslektaşım tebrik edildi ve bir ödül aldı.

Bir kez daha inşa kons. kamp Da Bancin, yaklaşık 18 yaşlarında 3000 genç kızı getirdi. Onlardan biri kulağıma fısıldadı: Amca, her şeyi kabul ediyorum, istediğini benimle yap, beni kurtar ve serbest bırak. O anda ona doğrudan bakamadım. Ve sözleri her gün kulaklarımda duyuluyor.

Bazen patronlar bize bir çekle geliyorlar ve kızlardan güzelliği seçmek için şaka yaparak hangisini beğeneceğini sormak için videoyu büyütmeye zorluyorlar. Ben sadece gülümserim. Ondan sonra, gardiyana sevdiği kızlardan birini ofise getirmesini, bazı sorular sorması gerektiğini iddia ettiği için kabine mutfak demektir, çünkü orada video gözetimi yoktur. Genellikle sabah yaparlar, geceleri değil, orada ne olduğunu anlarsın. Oraya iki sandalye koymuşlar, bir tanesinde atıştırmalık bir votka ve ikincisi de siyahtapu için koyuyorlar. Bazen sarhoş, sırayla ona tecavüz etmesi için bir kızı astlarına verir. Bütün bunlardan sonra, kız kameraya geri döner, kız hiçbir şey söylemez veya şikayet edemez, fotoğraf makinesinde ağlamak yasaktır. Ama gözyaşlarını ve ekrandan iç çarpışmasını görüyorum.
Çatal bıçak takımımız güvenlik nedeniyle plastikten yapılmıştır. Ancak bir gün bir mahkum bu plastikleri ve midesini açmak istedi, ancak başarılı olamadı. Psikiyatri hastanesine gönderildi.

Bir gün iki mahkum kavga etti, ancak video kameranın tutamayacağı yerlerde kavga etmeye çalıştılar, ancak dikkat çekiciydiler. 48 saat boyunca metal bir sandalyeye oturdular, yiyecek ve içecek olmadan orada doğal ihtiyaçlar sağladılar.

Mahkumlar arasında, kampta gençlere her ay enjeksiyon yapılır ve yaşlılara konsere kabul edildikten sonra yalnızca bir kez enjeksiyon yapılır. Bazı bilgilere göre mahkumlar arasında doğum sınırlandırılıyor.
Politika, hukuk ve kuralları öğrenmek zorundayız. Bazen sınavları geçiyoruz, sınavı geçememek durumunda bizim için çok kötü biter.

Seçkin bir misafir evimize geldiğinde, yüksek sesle konuşmaya başlamalıyız. Eski bir Çinli dibe kadar yaşadı ve polisi aradı ve beni bir yeniden eğitim merkezine (kampın sonu) yollamakla tehdit etti. Polisler arasında tanıdıklar olduğu için hapishane gardiyanı olarak çalıştığım için bu beni kurtardı. Yaşlı adamı şikayetten vazgeçmesi için zorlukla vazgeçirebiliriz. Sıradan bir sivil olsaydım, beni kesinlikle sonuna kadar gönderirlerdi kampa çünkü gürültülüydüm.

 

 

HABERE YORUM KAT