1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Uluslararası Af Örgütü'nden AB'ye Sert Eleştiri
Uluslararası Af Örgütü'nden AB'ye Sert Eleştiri

Uluslararası Af Örgütü'nden AB'ye Sert Eleştiri

Uluslararası Af Örgütü, "Avrupalı liderler, çok az sayıda Suriyeli mülteciye kapılarını açtığı için utanmalıdır" açıklamasında bulundu.

13 Aralık 2013 Cuma 13:03A+A-

Örgüt, "Uluslararası Başarısızlık: Suriye Mülteci Krizi" başlıklı rapor yayımladı. 9 Aralık 2013 tarihi itibarıyla 2 milyon 300 binden fazla Suriyeli mültecinin bulunduğunun belirtildiği raporda, 6,5 milyondan fazla Suriyelinin de yerlerinden edildiği ve bu sayının ülke nüfusunun yaklaşık üçte biri olduğuna dikkat çekildi. 

Suriyeli mültecilerin yüzde 97'sinin Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak'ta bulunduğu belirtilen raporda, "büyük sayılara ulaşan mültecilerle ilgili krize karşın, uluslararası toplumun Suriyeli mültecileri desteklemekte başarısız olduğu" vurgulandı. 

Avrupa ülkelerinin Suriyeli mültecileri yeni yerlere yerleştirilme konusunda yeterli çabayı göstermediğinin belirtildiği rapora göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde en fazla yer öneren ülke Almanya oldu. Almanya dışında, 27 AB ülkesi sadece 2 bin 340 yer gösterdi. İngiltere ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu 18 AB ülkesi ise ülkelerinde herhangi bir yerleşim yeri önerisinde bulunmadı. 

Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere de değinilen raporda, Türkiye'de yaklaşık 700 bin Suriyeli mülteci bulunduğunun tahmin edildiği kaydedilerek, "Türkiye bu konuda çok az uluslararası destek aldı" ifadesi kullanıldı.

Raporun tavsiyeler bölümünde, Suriyeli mültecilerin sayısı artmaya devam ederken, AB ve üye ülkelerin daha fazla yardımda bulunması ve mültecilere ev sahipliği yapılması sorumluluğunu paylaşması gerektiği kaydedildi. AB'ye ayrıca Birleşmiş Milletler aracılığıyla, çok sayıda mültecinin bulunduğu ülkelere yardım etme çağrısında bulunuldu.

AA

HABERE YORUM KAT