1. HABERLER

  2. HABER

  3. Uludere’de 17 Rütbeliye Soruşturma
Uludere’de 17 Rütbeliye Soruşturma

Uludere’de 17 Rütbeliye Soruşturma

Uludere’de tanıklar “Askere haber verdik” diyince, 17 rütbeli asker hakkında “görevi ihmal” soruşturması başlatıldı.

08 Ocak 2012 Pazar 11:57A+A-

Haber: Bahar Budancir / Muzaffer Duru

Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde savaş uçaklarının bombalaması sonucu 34 köylünün yaşamını yitirdiği olayda, Gülyazı Alay Komutan Vekilinin görevden uzaklaştırılması talebinin ardından, Andaç, Gülyazı, Ortasu, Yemişli, Şenoba köylerindeki karakol ve komutanlıklarda görevli rütbeli 17 asker hakkında, “Görevi ihmal etmek ve 4926 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet etmek” suçundan soruşturma başlatıldı. Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı, “Bombalama başlayınca askere haber verdik” diyen tanıkların anlatımları üzerine de ölenlerin üzerindeki cep telefonlarının geriye dönük 6 aylık görüşme dökümlerini, ilgili GSM operatörlerinden istedi.

Uludere soruşturmasında önceki gün dikkat çekici gelişmeler yaşandı. İlk önce Şırnak Valiliği “Bombalama ve ölenler olduğu bilgisi geliyor” diye arandığında “Bizde böyle bilgi yok” dediği iddia edilen Gülyazı Alay Komutan Vekili Albay Hüseyin Onur Güney’in görevden uzaklaştırılması talebinde bulundu. Bu taleple birlikte soruşturmayı birlikte yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği ve Uludere Savcılığı köylülerin, “Kaçakçılık yaptığımızı askerler biliyor ve görüyordu” iddiasının üzerine gitti. Savcılık bu iddiaya ilişkin Uludere’ye bağlı Andaç, Gülyazı, Ortasu, Yemişli, Şenoba köylerindeki karakol ve komutanlıklarda görevli rütbeli 17 asker hakkında, “Görevi ihmal etmek ve 4926 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet etmek” suçundan ayrıca soruşturma başlattı.

Telefon dökümleri istendi

Soruşturmada diğer önemli bir gelişme ise ölen köylülerin cep telefonu kayıtlarının istenmesi oldu. Bombalamadan sağ kurtulanların “bombalama başlayınca askerleri aradık” şeklindeki ifadelerini dikkate alan savcılık, ölenlerin üzerindeki telefon hatlarının geriye dönük altı aylık görüşme dökümlerini ilgili GSM operatörlerinden istedi. Bu dökümlerin gelmesiyle yöredeki askeri birliklerin bombalamadan gerçekten haberdar olup olmadığı konusunda önemli veriler elde edilebilecek.

Kopan kol Aslan’ın bacak Hamza’nın

Bu arada Uludere katliamına dair yürek yakan bir gelişme DNA testiyle ortaya çıktı. Bombalamanın ilk gününden itibaren can kaybı hep 35 olarak açıklandı. 34 isim net olarak verilirken raporlarda 35’inci kişinin kimliğinin belirlenemediği, kol ve bacaklarının bulunduğu belirtildi. Bir süre önce sonuçlanan DNA testi, bu kol ve bacakların 35’inci kişiye değil, bombardımanda ölen iki kişiye ait olduğunu ortaya çıkardı. Kolun ölen Aslan Encü’ye, bacağın ise yine yaşamını yitiren Hamza Encü’ye ait olduğu saptanınca bu organlar ailelere teslim edildi.

Taraf

HABERE YORUM KAT