1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy: Kırım bizim toprağımız, geri alacağız
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy: Kırım bizim toprağımız, geri alacağız

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy: Kırım bizim toprağımız, geri alacağız

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, ''Kırım bizim toprağımız, geri alacağız'' diye konuştu.

26 Ağustos 2020 Çarşamba 11:03A+A-

Euronews ile röportajda bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Kırım'ı konuştu.

'Kırım'ı almalarına izin vermemeliydik'

euronews: Minsk süreci ve Normandiya formatı görüşmeleri Ukrayna’nın doğusundaki durumla ilgili. Peki ya Kırım ve ilhakına ilişkin süreçler ve müzakereler ne durumda?

Zelenskiy: "Kırım’a gelince, bence durum daha da karışık. Dürüstçe söyleyeceğim, bunun hakkında çok düşündüm, Normandiya formatında kimse Kırım’la, özellikle Rusya’yla ilgili konuşmak istemiyor. Bu konuyu gündeme getirdim. Ancak tüm vaktimizi Donbass’a ayırdık. Rusya bundan bahsetmek istemiyor ve bunu söylemekten korkmuyorum, hepimiz anlıyoruz.

Kırım’ı almalarına izin vermemeliydik. Bu büyük bir sorun. Sadece izin vermemeliydik. Ancak bugün bunun nasıl olduğuyla ilgili kendimizi hırpalayamayız. Eminim ki bir gün herkes bundan sorumlu tutulacak. Çok insan buna dahil oldu. Kırım bizim toprağımız. Geri alacağız. Ancak yabancı ortaklarımızla, Kırım’ın yasa dışı ilhakı nedeniyle Rusya’ya yaptırım ve baskıyla sonuçlanan uluslararası görüşmeler ve anlaşmalar dışında bu konuyu konuşabileceğimiz ciddi ve verimli bir platform yok.

Önceki cumhurbaşkanı ilerleme kaydedildiğini ve Kırım’ı geri almak için çok şey yapıldığını söyledi. Gerçekten de mahkemede davalar ve uluslararası görüşmeler var. Ama size dürüstçe söylüyorum, şu an itibarıyla bu konuyu gündeme getirecek güçlü bir platform yok. Bence böyle bir platform 6 yıldır oluşturulmadı, yok. Yaptırımlar dışında, ortaklarımıza bu yaptırımlar nedeniyle çok minnettarım. Bunları tartışıyoruz ve ortaklarımız bu yaptırımları uzatıyor. Yalnızca Avrupa değil, ABD ve diğer ülkeler de çok yardımcı oluyor. Tüm gördüğüm bu. Başka bir şey yapacak mıyım? Evet, yapacağım."

euronews: Bu öncelik vermekle mi ilgili? Doğu’daki durum, Kırım’ın durumuna göre öncelikli mi?

Zelenskiy: "İki mesele de öncelikli. Doğu’daki durumla ilgili tek bir şey var – orada insanlar ölüyor. Yani bu insani faktörle, benim için şahsı olarak bu durum ilk sırada yer alıyor. Ama aynı seviyedeler çünkü ikisi de bizim topraklarımız ve geri gelmeleri gerekiyor."

euronews: Geri gelecekler mi?

Zelenskiy: "Elbette."

HABERE YORUM KAT