1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Ukrayna Bölünmesin' Çabası
'Ukrayna Bölünmesin' Çabası

'Ukrayna Bölünmesin' Çabası

Batı’yla Rusya arasında bölünmenin eşiğine gelen Ukrayna’da AB yanlısı geçici Cumhurbaşkanı Aleksander Turçinov, Rusya’ya diyalog çağrısı yaptı. “Moskova Ukrayna halkının AB tercihini dikkate almalı” dedi.

24 Şubat 2014 Pazartesi 00:56A+A-

Eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in başkent Kiev’den kaçmasının ardından Ukrayna’da Batı yanlıları yeni dönemi şekillendirmeye çalışırken, Rusya yanlıları da Sivastopol'da gösteri yaptı. 

Parlamento kararıyla görevden azledilen Viktor Yanukoviç’in nerede olduğu bilinmiyor. Eski liderin iki koruması doğudaki Donetsk sınırından kaçmaya çalışırken durduruldu. Serbest bırakılan eski Başbakan Yulya Timoşenko ise başbakanlık beklentilerini ‘sürpriz’ olarak gördüğünü belirtip,  göreve talip olmadığını açıkladı.

Rusya'ya diyalog çağrısı

2004’teki Turuncu Devrim’in önde gelen ismi Timoşenko’nun sağ kolu olarak bilinen ve ülkede ‘iki numara’ olarak anılan geçici Cumhurbaşkanı Aleksander Turçinov ise AB yanlılarının zaferi önündeki taşları temizlemeye çalışıyor. Turçinov, televizyonlardan halka seslenirken Ukrayna üzerindeki nüfuzu güçlü olan Moskova’ya da mesaj yolladı. Rusya’yla diyaloğa açık olduklarını vurgulayan 49 yaşındaki lider, “Rusya, Ukraynalıların Avrupa’yı seçmesini dikkate almalı” dedi. 

Ancak diyalog çağrısı Moskova’dan pek ilgi görmüşe benzemiyor. Rusya Ukrayna'daki büyükelçisini Moskova’ya çağırdı. Rus Dışişleri, “Ukrayna’da kötüye giden durumu kapsamlı bir şekilde değerlendirme ihtiyacı nedeniyle Rusya’nın Ukrayna Büyükelçisi’ni istişareler için Moskova’ya çağırdık” açıklamasını yaptı. 

Turçinov, 13 milyar dolarlık dış borcu hatırlatıp, ülkesinin ekonomik bir uçuruma yuvarlandığı uyarısı yaparken protestoları destekleyen batı maddi yardım sözü verdi. AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton da pazartesi günü Kiev’e gitme kararı aldı.

Turçinov’un başkanlık ettiği geçiş sürecinde parlamentoda da hareketli bir gün yaşandı. Dışişleri Bakanı Leonid Kozara görevden alındı. Yeni İçişleri Bakanı Arsen Avyakov ise protestolardaki ölümlerin araştırılacağı sözü verdi. 

Dışarda da Ukrayna üzerinden diplomatik temaslar açısından yoğun bir gün oldu. AB’nin ekonomik gücü Almanya’nın Şansölyesi Angela Merkel ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna konusunun ağırlıklı olduğu bir telefon görüşmesi yaptı. İki lider Ukrayna’nın Rusya yanlısı ve AB yanlısı diye ikiye bölünmemesi gerektiği fikrinde uzlaştı.

 

200 yıldır Rus deniz üssüne evsahipliği yapan Sivastopol'da Rusya yanlısı gösteri düzenlendi. [AFP]

 

Sivastopol'da Rus yanlısı gösteri

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yle Ukrayna’yı konuştu. Lavrov, Moskova’nın Ukrayna’da iktidarın ‘ele geçirilmesinden rahatsızlığını’ dile getirdi.

200 yıldır Rusya’nın Karadeniz’deki en büyük deniz üssüne ev sahipliği yapan Sivastopol kentindeyse Rus yanlıları sokağa çıktı. “Anavatan Rusya” yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 10 bin kişi yeni yönetim aleyhine sloganlar attı.

ALJAZEERA

HABERE YORUM KAT