1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. UHİM: Mülteci Çocuklar Avrupa’da Korumasız
UHİM: Mülteci Çocuklar Avrupa’da Korumasız

UHİM: Mülteci Çocuklar Avrupa’da Korumasız

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM)'nin 2019'da yayınladığı rapora göre mülteci çocuklar, daha iyi bir yaşam için gittikleri Avrupa ülkelerinde fuhuş çeteleri, organ tüccarları ve insan kaçakçılarının hedefi haline geliyor.

24 Haziran 2019 Pazartesi 18:47A+A-

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNİCEF) ve Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) yaptığı açıklamada, Akdeniz üzerinden AB ülkelerine ulaşmaya çalışan mülteci çocukların %75’inden fazlasının fiziksel ve cinsel istismara maruz kaldığı ifade edilmiştir. 

Avrupa’ya ulaşmayı başaran mülteci çocuklar ise, bu coğrafyada yükselen “aşırı sağ” ideolojiye mensup gruplar tarafından fiziksel, sözlü ve psikolojik saldırılara maruz kalıyor. Sadece Almanya’da 2016 yılı boyunca Mülteci çocuklara her gün en az 10 saldırı oldu.

2015 yılında yanında herhangi bir ebeveyni olmadan Avrupa'ya sığınan çocuk sayısının 96 bin 465 iken 2016 yılından sonra bu oranın 100 binin üzerine çıktığı aktarıldı.

2016 senesinde ise Avrupa’ya gelen 100 bini aşkın mülteci ve göçmen çocuğun yaklaşık 33 bin 800’ü yanında herhangi bir ebeveyni yoktu.

UNİCEF’in 2017’deki raporuna göre, Almanya’ya sığınma talebinde bulunmuş 350 binden fazla çocuk güvenli olmayan ve aşırı kalabalık barınaklarda aylarca hatta yıllarca tutuldu.

UHİM’e göre, çeşitli nedenlerden dolayı ülkelerinden kaçan mülteci çocukların azımsanmayacak bir kısmının ya yollarda hayatını kaybettiği ya da denizlerde boğularak yaşamını yitirdiğinin altı çiziliyor.

UHİM’in raporunda ayrıca Türkiye'de bulunan 1 milyon 600 bin mülteci çocuktan 1 milyon 300 bininin başta eğitim olmak üzere temel insani ihtiyaçlardan yararlandığına işaret edilirken bu rakamın tüm Avrupa ülkelerinin 2 katına denk olduğu kaydedildi. 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT