1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Uganda'da Muhalif Lidere Ev Hapsi
Uganda'da Muhalif Lidere Ev Hapsi

Uganda'da Muhalif Lidere Ev Hapsi

Uganda'da ana muhalefetin önemli adaylarından Kizza Besigye, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ev hapsine alındı.

20 Şubat 2016 Cumartesi 14:15A+A-

Uganda'da devlet başkanlığı için yarışan muhalefetteki Demokratik Değişim Partisi'nin lideri Kizza Besigye, ev hapsine alındı.

Polis Sözcüsü Polly Namaye, Besigye'nin düzenleyeceği mitinglerin hükümet tarafından yasal bulunmadığı gerekçesiyle başkent Kampala'daki evinde alıkonulduğunu söyledi.

"Besigye, asayişi bozmasını engellemek için önleyici tedbir olarak ev hapsine alındı" ifadesini kullanan Namaye, muhalefet liderinin kendisine izin verildiği şekilde kapalı mekanlarda toplantılar düzenlemek yerine halka açık mitingler düzenlemeyi planladığını belirtti.

Uganda polisi, 2016'da yapılacak seçimlerde devlet başkanlığına aday olan eski Başbakan Amama Mbabazi ve Besigye destekçilerinin düzenlediği mitinglerde orantısız güç kullandığı iddiasıyla çok fazla eleştiri alıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırma görevlisi Maria Burnett, inceleme için çağrıda bulunmasının gereksiz olduğunu çünkü orantısız güç kullanımının açıkça yapıldığını öne sürdü. Burnett, "Ugandalılar biber gazları, mermiler ve coplar olmadan, özgürce oy kullanmadıkları sürece Uganda'da seçimlerin özgürlüğü ve tarafsızlığı şüpheli olacaktır" dedi.

Besigye, 1986'dan beri ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Yoweri Kaguta Museveni'ye karşı dördüncü kez yarışıyor. Besigye, 1986'da yönetimi ele geçirdiğinde yanında olduğu Museveni'yi demokratik değerlerden uzaklaşmakla suçlayarak 2000 yılında Devlet Başkanı'ndan uzaklaşmıştı.

Museveni, devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağı söylentileri üzerine Mbabazi'yi de 2011'den beri yürüttüğü başbakanlık görevinden Eylül 2014'te almıştı. Mbabazi, geçen temmuzda devlet başkanlığı seçimiyle ilgili bir danışma toplantısına katılmak üzere ülkenin doğusundaki Mbale bölgesine giderken tutuklanmıştı.

HABERE YORUM KAT