1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TÜRKMENİSTAN

  4.  Türkmenistan Başkanı, en sevdiği köpeğin altın heykelini diktirdi
 Türkmenistan Başkanı, en sevdiği köpeğin altın heykelini diktirdi

 Türkmenistan Başkanı, en sevdiği köpeğin altın heykelini diktirdi

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Türkmenistan'ın Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov, en sevdiği köpeğin altın heykelini diktirdi.

12 Kasım 2020 Perşembe 17:49A+A-

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Türkmenistan'ın Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, en sevdiği köpeğin altın heykelini diktirdi.

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, başkent Aşkabat'ta memurların yaşaması için inşa edilen mahallenin merkezi bir bölgesine, Alabay cinsi köpeğin altından yapılan, 6 metre uzunluğunda bir heykeli dikildi.

Heykelin açılışı, Berdimuhammedov'un da katıldığı törenle yapıldı.

Berdimuhammedov, daha önce de başkent Aşkabat'a kendisini at üzerinde tasvir eden büyük bir altın heykel diktirmişti.

Zengin yeraltı kaynaklarına rağmen Türkmenistan, dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alıyor.

Berdimuhammedov kimdir?

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, 1957 yılında Türkmenistan'ın Göktepe şehrinde doğdu. Polis albayı olan babası, İçişleri Bakanlığı bünyesinde, bir cezaevinde görev yapıyordu. Ailesi Sovyetler Birliği'nde sivil olarak ve Kızıl Ordu içerisinde görevler almıştı.

Eğitim hayatı

Berdimuhammedov, bölgede aldığı ilk ve orta düzey eğitimin ardından, 1979 yılında Türkmenistan Devlet Tıp Üniversitesi'nde Diş Hekimliği Fakültesi'ne girdi. Buradan mezun olurken aynı zamanda Moskova'da Terapötik Diş Hekimliği alanında doktora yaptı.

1992 yılında mezun olduğu üniversitenin Diş Hekimliği Fakültesi'nde görev yapmaya başladı. 1995 yılında, Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov döneminde, Sağlık ve Tıp Endüstrisi Bakanlığı'ndaki Diş Merkezi'nin başına getirildi.

Siyasi yaşamı

Zamanla hükümet içerisinde yükselen Berdimuhammedov, 1997 yılında Sağlık Bakanı olarak atandı. Aynı zamanda Bakanlar Kurulu Başkanvekili görevine getirildi. Başbakan görevinin olmadığı bir düzlemde Başbakan Yardımcısı benzeri bir görünüme sahip olan bu makam, 2001 yılında Cumhurbaşkanı Yardımcısı haline getirilecekti.

Bu süre zarfında Berdimuhammedov iki olayla gündeme gelecekti. Bunlardan ilki 2004 yılında Niyazov'un, sağlık çalışanlarının maaşları ödenemediği için Berdimuhammedov'un maaşını 3 ay boyunca kesmesiydi. Diğer olay ise, Niyazov'un Berdimuhammedov'a verdiği, büyük şehirler haricindeki hastanelerin kapatılması emriydi.

Cumhurbaşkanlığı

Berdimuhammedov, 2006 yılında Niyazov'un ölümüyle cumhurbaşkanı vekili olarak göreve başladı. Türkmenistan Anayasası'nda bu görevde bulunan kişinin cumhurbaşkanı adayı olamayacağına dair madde, Berdimuhammedov'un göreve gelebilmesi için değiştirildi. 2007 yılında yapılan seçimleri yüzde 89.23 oyla kazandı. 

Berdimuhammedov, ilerleyen yıllarda, 2012'deki seçimi yüzde 97, 2017'deki seçimi ise yüzde 97.69 oyla kazandı.

Bağımsız kuruluşlar ve muhalifleri Berdimuhammedov'un seçildiği seçimlerin geçerli olamayacağı görüşünü dile getirirken, Berdimuhammedov totaliter bir şekilde Türkmenistan'ı yönetmekle suçlandı. 

Berdimuhammedov, başkent Aşkabat'a kendi altın heykelini diktirmek gibi tepki çeken birçok olaya imza attı.

Uluslararası kuruluşlar Berdimuhammedov'u, dünyadaki en kapalı ve en baskıcı rejimlerden birini yönetmekle suçluyor. 

Berdimuhammedov'un ülkede herhangi bir siyasi ve dini farklı görüş beyanına müsade etmediği, kamusal hayatı tamamen elinde tuttuğu belirtiliyor.

Aynı zamanda Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre'nin ardından dünyada basın özgürlüğü konusunda en kötü ülke olarak gösteriliyor. Diğer yandan ülkede ekonomik özgürlüğün olmadığı ve Berdimuhammedov yönetiminin birçok yolsuzluğa imza attığı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT

4 Yorum