1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye'den BM'ye Suriye Çağrısı
Türkiye'den BM'ye Suriye Çağrısı

Türkiye'den BM'ye Suriye Çağrısı

Ankara, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün, Suriye'de yine kimyasal silah kullanıldığına dair güçlü kanıtlar bulunduğunu açıklamasının ardından, BM Güvenlik Konseyi'nin gerekli adımları atmasını istedi.

15 Eylül 2014 Pazartesi 04:17A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye’de rejimin halka uyguladığı insanlık dışı zulmün boyutlarının klor gazı kullanımına ilişkin tespitlerle yeni bir boyut daha kazandığı ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"KSYÖ bünyesindeki veri toplama misyonu tarafından açıklanan son raporda, Suriye'de klor gazının 'sistematik biçimde ve müteaddit defalar' kullanıldığı tespit edilmiştir. Klor gazının rejim tarafından kullanıldığı açıktır. Nitekim, Birleşmiş Milletler Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu’nun raporunda da rejimin saldırılarında klor gazına başvurulduğu kayda geçirilmiştir. Rejimin klor gazı kullanımı, 2118 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı’nın açık bir ihlalidir. Sözkonusu ihlal, rejimin bölgesel ve uluslararası barış ve istikrar için teşkil ettiği tehdidin boyutlarını bir kez ortaya koymaktadır. Rejimin insanlığa karşı suç teşkil eden ve doğrudan sivil halkı hedef alan bu saldırıları karşısında, BM Güvenlik Konseyi’nin gerekli adımları atmasını bekliyoruz."

"Ağustos ayında artış var" 

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, geçen hafta yaptığı açıklamada Suriye'de Ağustos ayında yeni kimyasal saldırılar yapıldığına dair bilgiler elde edildiğini belirtmişti. Raporda "Son saldırılarda kimyasal zehirleyici madde olan klor gazının, saf ya da karışım halinde kullanıldığına dair yüksek seviyede bir kanaat var" denilmişti. 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT