1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Türkiye'deki yabancı sayısının 1 milyonu öğrenci
Türkiye'deki yabancı sayısının 1 milyonu öğrenci

Türkiye'deki yabancı sayısının 1 milyonu öğrenci

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Türkiye'deki toplam yabancı sayısının 5 milyon 239 bin 426 olduğunu belirtti. Açıklanan rakamlardaki öğrenci sayısı ise dikkat çekiyor.

01 Aralık 2022 Perşembe 21:44A+A-

HAKSÖZ HABER

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülke genelinde geçici koruma altında 3 milyon 577 bin 714 Suriyeli olduğunu belirtti. Türkiye'ye savaşlardan, ülkelerindeki yoksulluktan ve diğer sebeplerden dolayı göç etmek zorunda kalan göçmenlerin büyük çoğunluğunun çocuk olduğu dikkat çekiyor. 

Türkiye’de, 318 bin 717’si uluslararası koruma kapsamında olmak üzere toplam 3 milyon 896 bin 431 sığınmacı bulunduğunu kaydeden Çataklı, ikametli olarak da 1 milyon 342 bin 995 kişinin yaşadığını ifade etti. Çataklı, “Böylece ülkemizde bulunan toplam yabancı sayısı 5 milyon 239 bin 426’dır. Bunların da 1 milyon 22 bin 703’ü ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite okuyan öğrencilerden oluşuyor.” bilgisini paylaştı.

Çataklı'nın paylaştığı verilere göre yabancı öğrencilerin sayısının Türkiye'deki öğrenci sayısına karşılığı %0,19 oldu. Göçmen çocuklarına dönük akran zorbalığının hangi boyutta olduğuna dair doğru düzgün bir veri oluşturamayan Türkiye'nin göçmenlere dair verileri sadece sayılar üzerinden aktarması toplumsal anlaşılma ve kaynaşma açısından sıkıntı oluşturuyor. Üstelik ırkçı kesimlerin de bu konu üzerine faşizan ve algıya dayalı politikalar oluşturduğu kamuoyuna yansıyor. 

Türkiye'de ırkçı siyasiler ile basın tarafından 10 milyondan fazla Suriyeli, Afgan ve Pakistanlı göçmen olduğu iddia edilmişti. İddialar daha önce de defaatle yalanlanmış ancak sosyal medyada göçmen ve yabancı düşmanlığına dair milyonlarca hakaret içerikli paylaşım yapılmıştı. 

Sosyal medya üzerinden yabancılara dönük nefreti köpürten siyasilerin açıklamaları gerçek muamelesi görmüş bakanlık ve ilgili kurumların açıklamalarına itibar edilmemişti.

Ümit Özdağ, Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener gibi siyasilerin ısrarla abartılmış rakamlar üzerinden aktardıkları göçmen ve yabancı sayısına dair yaptığı açıklamaların ırkçılık ve nefret söylemi üzerinden kimi kesimlerce benimsendiği görülüyor. 

 

HABERE YORUM KAT