1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye’de Çeçen Suikastları Zinciri...
Türkiye’de Çeçen Suikastları Zinciri...

Türkiye’de Çeçen Suikastları Zinciri...

Türkiye'ye sığınıp değişik illerde yaşayan Çeçenler arasında suikasta uğrayıp öldürülenlerin sayısı 7 oldu.

23 Mayıs 2013 Perşembe 12:23A+A-

Çeçen davasının savunucularından Medet Ünlü’nün Ankara’da suikasta kurban gitmesi ardı ardına işlenen Çeçen cinayetlerini yeniden gündemleştirdi.

İlk cinayetlerin başladığı 2008 yılından bugüne İstanbul'da 6 kişi katledilmişti; dün de bu kervana Ankara'dan Medet Ünlü katıldı. Suikastların, 1990'lı yıllarda Ruslara karşı başlatılan Çeçen direnişinde aktif rol oynamış kişilere yönelik olması dikkat çekti.

İlk cinayet 17 Eylül 2008 tarihinde İstanbul Başakşehir ilçesinde Gazhi Edilsuhtanov başından iki kurşunla vurularak işlendi.

Çok geçmeden 9 Aralık 2008 tarihinde bu kez İslam Canibekov, yine İstanbul'da başına üç el ateş edilerek öldürüldü.

Kısa süre sonra 27 Şubat 2009 günü Çeçen direnişinin sembolü Doku Umarov'un Türkiye'deki temsilcisi Ali Osayev, İstanbul Zeytinburnu'nda bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

Tarih 16 Eylül 2011'i gösterdiği gün yine Zeytinburnu'nda Çeçen direniş komutanları Berk-Haz Musaevi, Rustam Altemirol ve Zavrbek Amriev sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü.

Cinayetlerle ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar ise sonuç vermedi. Son olarak Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Türkiye Fahri Konsolosu Medet Ünlü, dün akşam Ankara'da yakın mesafeden uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. 

RUSYA, ÇEÇENLERİN İADESİNİ İSTİYOR

Öte yandan Türkiye ile birlikte başka ülkelere sığınmış daha önce Rusya'ya karşı direnişin içinde bulunan Çeçen komutanlar, Rusya'nın girişimleri ile bulundukları ülkelerde değişik gerekçelerle sınır dışı edilmeye çalışılıyor. Türkiye'de Çeçen komutan İmran Abdülazimov İçişleri Bakanlığı'nın 'sınır dışı' kararı üzerine 26 Aralık 2008 tarihinde Atatürk Havaalanı'ndan Rusya'ya gönderilmek istenirken pasaportunu yırtarak polislere direnmiş ve iadesi durdurulmuştu. Ardından Ekim 2009 günü umre ziyaretinin ardından ailesiyle birlikte yaşadığı Türkiye'ye dönen Çeçen vatandaşı Musa Kaimov, İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla girişine izin verilmeyerek Suudi Arabistan'a geri gönderilmiş, çabalar sonucu ancak 4 ay kadar sonra Türkiye'ye giriş yapabilmişti.

 

HABERE YORUM KAT