1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Türkiye ve Lübnan Gibi Ülkelerin Yükünü Paylaşmalıyız”
“Türkiye ve Lübnan Gibi Ülkelerin Yükünü Paylaşmalıyız”

“Türkiye ve Lübnan Gibi Ülkelerin Yükünü Paylaşmalıyız”

Avrupa'da Hristiyan Demokrat geleneğinden gelen, sağ görüşlü partilerinden oluşan Avrupa Halk Partisi'nin (PPE) Madrid'de düzenlediği kongrede “mülteci krizi” öncelikli gündem maddesi oldu.

23 Ekim 2015 Cuma 10:03A+A-

14 ülkenin başbakanı ve Avrupa'daki sağ görüşlü partilerden 750 delegeyi buluşturan kongrede konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “mülteci krizi”ne karşı farklı kollardan önlem almak gerektiğini savundu.

“Türkiye ve Lübnan Gibi Ülkelerin Üzerindeki Yükü Paylaşmalıyız”

Merkel, “Türkiye ve Lübnan gibi ülkelerin üzerindeki yükü paylaşmalıyız. Türkiye ile konuşmalıyız. Türkiye ve Yunanistan iki NATO ülkesi ve bu sınırları insan kaçakçılarının eline bırakamayız.” şeklinde konuştu.

Macaristan Başbakanı Victor Orban da “Türkiye stratejik ve önemli bir ülke ama yanlış bir düşünceye girmemeli. Sınırlarımızın güvenliğini almamız gerekiyor. Mülteci krizi kontrolden çıkan kuralsız bir sürece girdi. Ve bu sorun, Avrupa ülkelerini ve hükûmetlerini istikrarsızlaştırabilir.” görüşünü savundu.

“Dayanışma ile Çözülebilir”

Kongreye ev sahipliği yapan İspanya'nın Başbakanı Mariano Rajoy da, “İltica hakkı Avrupa'nın en önemli değerlerinden biridir ve Avrupa'ya gelen her mülteciye bu hak verilmelidir. Ancak gelecek 10 yılda Avrupa'nın en büyük meydan okuması olan mülteci sorunu sadece 3. ülkelerle dayanışma ile çözülebilir.” şeklinde konuştu.

Öte yandan eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini kullanarak, mülteciler konusunda AB'ye şantaj yaptığını iddia etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT