1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye Van İçin Dış Yardıma 'Evet' Dedi
Türkiye Van İçin Dış Yardıma Evet Dedi

Türkiye Van İçin Dış Yardıma 'Evet' Dedi

Van'da yaşanan deprem sonrasında Van'ın yeniden inşa edilmesi aşamasında yardımların kabul edileceği duyuruldu.

26 Ekim 2011 Çarşamba 11:52A+A-

Türkiye, Van'daki depremde bölgenin yeniden inşa safhası için kendisine daha önce yardım teklifinde bulunan tüm ülkelerden dış yardım kabul etmeye hazır olduğunu ilgili ülkelere bildirdi. Söz konusu ülkeler arasında İsrail ve Ermenistan'ın da olduğu belirtiliyor.

Hükümetin ihtiyaç listesini dışişleri bakanlığına ilettiği, listede prefabrik ev, çadır ve konteyner gibi acil durum malzemeleri bulunduğu öğrenildi.

Ajanslarda yer alan haberlere göre İsrail, Çarşamba gününden itibaren prefabrik ev nakliyatına başlanacağını ifade etti.

Mart ayında deprem ve tsunami felaketi yaşayan Japonya da yardım gönderecek ülkeler arasında.

Hükümet yetkilileri deprem sonrasındaki ilk 48 saatte faaliyetlerin yeterli olduğunu, her yere yardım ulaştığını söylemişlerdi.

Kızılay şimdiye dek bölgeye 20 bini aşkın çadır gönderdiğini duyurdu.

Bölgedeki muhabirler ise çadır ve yardım malzemelerinin hala yetersiz olduğunu kaydediyor.

Başta Erciş olmak üzere Van'da binlerce kişi üçüncü geceyi de sokakta geçirdi.

Bugünden itibaren kar yağışı beklenen bölgede, sahra hastaneleri ve aşevleri kuruldu. 10 okulda daha sıcak yemek dağıtımına başlanacak.

Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyasının yanı sıra, bölgeye yardım gönderilmesi için başlatılan pek çok özel kampanya da bulunuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri de internet sitesinde yaptığı açıklamada Türk Silahlı Kuvvetlerinin deprem bölgesindeki çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. TSK'nın dün itibariyle deprem bölgesinde, 2 bin 445 personel ve 201 muhtelif tip araç ile arama, kurtarma, yıkıntıları kaldırma, ilk yardım, çadır kurma ve güvenlik konularında faaliyet gösterdiği bildirildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'da meydana gelen depremde dün saat 19.00 itibariyle 459 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 352 kişinin yaralandığını söylüyor.

KURTARMA FAALİYETLERİ

Bu arada Van'da meydana gelen depremden yaklaşık 61 saat sonra bir üniversite öğrencisi çöken binanın enkazından yaralı olarak kurtarıldı.

Erciş merkezi Seylan Caddesinde bulunan Aydınlar Apartmanının enkazında süren arama kurtarma çalışmaları sonucunda 18 yaşındaki Eyüp Erdem'e ulaşıldı.

Van merkezde yürütülen arama kurtarma çalışmalarında, 50 saat sonra sağ ulaşılan 11 yaşındaki Serhat Gür, dün gece hastanede yaşamını yitirdi.

Erciş ilçesinde dün bir binanın altından iki haftalık bir bebekle annesinin sağ olarak çıkarılması sevinç yaratmıştı.

Binlerce Vanlı ise evlerindeki hasar ve artçı sarsıntılar nedeniyle bir geceyi daha dışarıda geçirdi.

Yetkililer dün akşam itibariyle artçı sarsıntıların 700'e yaklaştığını, her saat 15 kadar yeni artçı sarsıntı kaydedildiğini söylüyor.

Dün akşam yaşanan 5,5 büyüklüğündeki sarsıntı da bunların en büyüklerinden biriydi ve paniğe yol açtı.

CEZAEVİNDE GERİLİM

Bu durum, Van'daki M Tipi Cezaevi'nde de gerilime yol açtı.

Anadolu Ajansı yangının 'henüz belirlenemeyen bir nedenle' çıktığını kaydetmekle yetinirken, cezaevindeki hükümlülerin isyan ettiği bildiriliyor.

Cezaevine ambulans, çevik kuvvet ve itfaiye ekipleri gönderilmesi ardından, iki koğuşta çıkan yangın söndürüldü. Gerilim ise dindi.

NTV, buradaki hükümlü ve tutukluların güvenlikleri dolayısıyla bugünden itibaren başka cezaevlerine nakledileceğini duyurdu.

Van Cezaevi'nden Pazar günü de deprem sonrası bir grup mahkumun firar ettiği bildirilmişti. Ancak yönetim, kesin sayı vermemekle birlikte bu kişilerden büyük bölümünün sonradan döndüğünü duyurdu.

BÜYÜKLÜK ŞİMDİ DE 6,7 OLDU

Bu arada Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremin büyüklüğüne ilişkin açıklamayı ise yeniden düzeltti.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, depremin büyüklüğünü 6,7 olarak tespit ettiklerini söyledi.

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada büyüklüğün 7,2 olarak verildiğinin hatırlatılması üzerine Nurlu, bu konudaki resmi kurumun kendileri olduğunu söyledi.

Basın toplantısına katılan MTA Genel Genel Müdürlüğü Diri Fay Araştırmaları Proje Başkanı Dr. Ömer Emre ise depremin kuzey ve Doğu Anadolu fay hatlarıyla bir bağlantısının olmadığını; bu fayın bağımsız olduğunu belirtti.

Bir milyon nüfuslu Van, son olarak bundan 35 yıl önce bu büyüklükte bir depremle sarsılmıştı. Muradiye-Çaldıran merkezli depremde 3.840 kişi yaşamını yitirdi.

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT