1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye: Filistin'deki Açlık Grevi Kaygı Verici
Türkiye: Filistindeki Açlık Grevi Kaygı Verici

Türkiye: Filistin'deki Açlık Grevi Kaygı Verici

Dışişleri Bakanlığı, tutuklu Filistinlilerin açlık grevinde geldikleri aşamanın kaygı verici olduğunu açıkladı.

11 Mayıs 2012 Cuma 11:36A+A-

Türkiye, yaklaşık 2.000 Filistinli tutuklunun İsrail hapishanelerinde tabi tutuldukları muameleyi protesto etmek amacıyla sürdürdükleri toplu açlık grevini büyük bir kaygıyla izlediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, kendilerine isnat edilen suçları dahi bilmeksizin, idari gözaltında tutulan ve açlık grevinde 70 günü aşmış bulunan 7 Filistinlinin sağlık durumlarının kritik aşamaya geldiğinden derin endişe ve üzüntü duyulduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, "Gerek meselenin insani boyutu, gerek bölgenin barış, huzur ve istikrarını olumsuz etkileyebilecek gelişmelere yol açılmaması bakımından, uluslararası toplumun Filistinli tutukluların durumlarını hassasiyetle dikkate alması ve sorunun çözüme kavuşturulması için gerekli adımların atılması önem taşımaktadır. İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uygun hareket etmesini ve idari gözaltında tutmaya devam ettiği masum Filistinlileri bir an önce serbest bırakmasını önemle bekliyoruz." denildi.

Hukuk Merkezi: “Herhangi Bir Anlaşma Söz Konusu Değil”

Esir işleriyle ilgilenen Filistinli insan hakları merkezi, açlık grevinde yirmi dört günü geride bırakan esirlerle ilgili yayınlanan asılsız haberlere umut bağlanmamasını isteyerek, bazıları iyi niyet taşısa da bu konuda esir hareketiyle işgal yönetimi arasında bir anlaşmanın yakın olduğuna dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Filistin Esirleri Savunma Merkezi dün yayınladığı basın açıklamasında “Bazıları tek kişilik hücrelerde bulunan ve üç haftadır açlık grevi sürdüren Mahmud İsa ile Velid Halid’in hücrelerden çıkarıldıklarına dair haberler yayınladı. Hâlbuki her iki esir de hâlâ tecrit cezası çekiyor. Siyonist cezaevi idaresi Mahmud İse ile Velid Halid’i de herhangi başka bir esiri de tek kişilik hücreden çıkarmış değil” ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca, düşmanla yapılan görüşmeler ve bu görüşmelere ilişkin açıklamalar konusunda sadece esir hareketinin oluşturduğu komisyonun yetkili olduğuna dikkat çeken Esir Savunma Merkezi, bu konuda çıkan asılsız haberlerle varsayımların açlık grevi eylemini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT