1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus, Eski Libya Başbakanını İade Etti
Tunus, Eski Libya Başbakanını İade Etti

Tunus, Eski Libya Başbakanını İade Etti

Tunus'a kaçan Kaddafi döneminin başbakanı Mahmudi, yargılanmak üzere Libya'ya iade edildi.

25 Haziran 2012 Pazartesi 15:11A+A-

Libya’nın Kaddafi dönemi sırasında başbakanlığını yürüten ve geçen sene ayaklanmalar sırasında ülkeden kaçarak Tunus’a sığınan El Bağdadi el Mahmudi Libya’ya iade edildi.

2006 yılının Mart ayında Libya’nın başbakanı olarak göreve başlayan 70 yaşındaki Mahmudi, Kaddafi güçlerinin başkent Trablus’un kontrolünü kaybetmelerinin ardından Libya’dan kaçmıştı.

El Mahmudi, yargılanmak üzere Libya’ya iade edilen ilk üst düzey yetkili oldu.

Eski başbakan geçtiğimiz Eylül ayında ülkeye yasadışı giriş yaptığı gerekçesi ile Tunuslu yetkililer tarafından tutuklanmıştı.

Tunus mahkemesince suçlu bulunan El Mahmudi 6 aylık hapis cezasına çarptırılmış, ancak karar temyizde bozulmuştu.

Bu sırada Libya, El Mahmudi’nin ülkede yargılanmak üzere iadesi talebinde bulunduğundan, eski başbakan Tunus yetkililerince gözaltında tutulmaya devam etti.

Hak ihlâli endişeleri

El Mahmudi Pazar günü helikopterle Libya’ya gönderildi.

Libya Savunma Bakanlığı yetkilisi Muhammed El Ahval Reuters haber ajansına “El Mahmudi şu anda Trablus’ta ve onu bir hapishanede tutuyoruz” diye konuştu.

İnsan hakları grupları eski Libya başbakanının haklarının ihlal edilebileceği gerekçesiyle Tunus hükümetinden Mahmudi’yi iade etmemesini talep etti.

El Mahmudi’nin avukatları, Kaddafi’nin iktidarı döneminden pek çok devlet sırrını bilen tek kişi olduğu gerekçesiyle, kendisinin hayatından endişe duyduklarını açıkladı.

Libya’nı yeni hükümeti gözaltındaki herkese adil davranacaklarına dair garanti verdi.

Tunus Devlet Başkanı Moncef bu senenin başlarında adil biçimde yargılanacağına dair söz verilmesi halinde Mahmudi’yi ülkesine iade edeceğine söz verdi.

Ancak Marzouki Mayıs ayındaki bir konuşmasında prensip olarak kendisinin Mahmudi’nin iadesine karşı olduğunu da ifade etti.

Fransız haber ajansı Agence France-Presse ise Tunus başkanlık makamından bir yetkiliye dayandırdığı haberinde iade kararının hükümet tarafından devlet başkanına danışılmadan verildiğini, Başkan Marzouki’nin iade kararında imzasının olmadığını bildirdi.

Tunus hükümetinden yapılan bir açıklamada ise kararın başkanın imzasını gerektirmediği ifade edildi.

Açıklamada iade kararının Trablus’u ziyaret eden bir Tunus heyetinin adil yargılama süreci koşullarının sağlandığını bildiren raporuna istinaden verildiği söylendi. BBC Türkçe

 

HABERE YORUM KAT