1. HABERLER

  2. HABER

  3. TSK: Saldıray Berk’in Durumu Halkı İlgilendirmez
TSK: Saldıray Berk’in Durumu Halkı İlgilendirmez

TSK: Saldıray Berk’in Durumu Halkı İlgilendirmez

Genelkurmay Başkanlığı’na göre; Ergenekon sanığı 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk’in mahkemeye katılmaması ve savcılara ifade vermemesi kamuoyunu ilgilendirmiyor!

11 Temmuz 2010 Pazar 18:06A+A-

Genelkurmay Başkanlığı, Erzincan'da yürütülen Ergenekon Terör Örgütü soruşturması iddianamesinde 1 numaralı sanık olan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'i yine korudu. Genelkurmay Başkanlığı; Orgeneral Saldıray Berk'in mahkemeye katılmaması ve savcılara ifade vermemesinin kamuoyunu ilgilendirmediğini açıkladı.

GENELKURMAY, ORGENERAL SALDIRAY BERK'İ YİNE KORUDU

Z.K. adlı vatandaş, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çağrılan Orgeneral Saldıray Berk'i süresiz görevlendirerek ifade vermesini engelleyen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner hakkında suç duyurusunda bulundu.

Genelkurmay Başkanlığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, suç duyurusunda bulunan Z.K.'ya yazılı cevap gönderdi. Genelkurmay Başkanlığı, Z.K.'ya gönderdiği cevapta, Orgeneral Saldıray Berk'in durumunun kamuoyunu ilgilendirmediği savundu.

Genelkurmay Başkanlığı'nın yazısında; 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 25. maddesinde yer alan, "Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi ve belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır" hükmüne atıfta bulundu ve Z.K.'nın talebinin söz konusu hükmü gereğince karşılanamadığı iddia edildi.

"SALDIRAY BERK'İ NE AMAÇLA VE NEDEN SÜRESİZ GÖREVLENDİRDİNİZ?"

Z.K. isimli vatandaş, sanık statüsündeki Orgeneral Saldıray Berk'i korumak, kollamak ve kollamaya teşebbüs etmekten dolayı Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve görev emrinin altına imza atmış bütün sorumlulardan davacı oldu.

Z.K., dilekçesinde, mahkemece hakkında bir suç isnat edilen kişiye görev emri vermenin, ülke menfaatleri açısından şüphe uyandırdığına dikkat çekildi ve Saldıray Berk'i ne amaçla ve neden süresiz görevlendirdiğinin açıklanmasını istedi. Z.K., dilekçesini Ankara Nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Serik Cumhuriyet Savcılığı'na vermiş, Serik Cumhuriyet Savcılığı da, söz konusu dilekçeyi kabul etmişti.

ORGENERAL IŞIK KOŞANER HAKKINDAKİ ŞİKAYET DİLEKÇESİ

Z.K. tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Orgeneral Işık Koşaner hakkında şikâyet dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Erzurum'da görülmekte olan Ergenekon davasında mahkemeye çağrılan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'e süresiz olarak görev verdiğiniz tarafınızca açıklanmış ama ne görev verdiğiniz, askeriyenin her şeyi süreli ve planlı olmasına rağmen neden süresiz olduğu ve ne amaçla görevlendirdiğiniz açıklanmamıştır.

Mahkemece hakkında bir suç isnat edilen kişiye rütbesi ve görevi ne olursa olsun görev emri vermek, ülke menfaatleri açısından şüphe uyandırmaktadır.

Belki de isnat edilen suç bu görevi icra etmesine mani teşkil edecek bir suç olabilir. TSK'da hangi görev vardır ki bir suçtan daha önemli olabilir?

Hangi görev vardır ki; TSK da bu görevi yapacak başka bir kişi bulunamaz?

Ya isnat edilen suç aldığı görevi nakzedecek, olumsuzlayacak, yok saydıracak butlan bir görevse. Bir gün yargılanıp suçlu olduğu ispatlanırsa,şu anda yapmış olduğu görevin geçerliliğine kim kefil olacaktır. Görevi geçersiz kabul edilirse sorumluluğu kim üstlenecektir.

Sanık statüsündeki bir kişiyi korumak ve kollamak ya da kollamaya teşebbüs etmekten dolayı Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner'den ve bu görev emrinin altına imza atmış bütün sorumlulardan davacıyım.

Ayrıca Bilgi Edinme Yasası'na istinaden görevli komutana ne görev verildiğini de tarafıma yazılı olarak bildirilmesini ve yukarda belirtmiş olduğum görevli veya görevliler hakkında gerekli her ne işlem varsa yapılmasını saygılarımla arz ederim."

KENAN KIRAN / VAKİT

HABERE YORUM KAT