1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Torba Teklif" TBMM'ye Sunuldu
"Torba Teklif" TBMM'ye Sunuldu

"Torba Teklif" TBMM'ye Sunuldu

"Torba Teklif" TBMM'ye sunuldu. Tasarı, 47 bin öğretmen kadrosu ihdas edilmesi, konut satışında devir teslim süreleri ile KDV ve ÖTV gibi alanlarda çok önemli düzenlemeler içeriyor.

09 Mart 2015 Pazartesi 17:53A+A-

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca ve arkadaşlarının imzasıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Teklife göre, ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim süresi 36 aydan 42 aya çıkarılıyor.

Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacak. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar  ile  taşınmazın teslimine 6 ay ve daha uzun bir süre kaldığı durumda sözleşme  bedelinin yüzde 2'sine kadar,  6 aydan daha  az bir süre kaldığı durumda ise sözleşme bedelinin yüzde 4'üne kadar tazminat ödenmesini isteyebilecek.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge ile tüketicinin elde ettiği edinimler, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 6 ay içinde karşılıklı olarak iade edilecek.

Devre tatiller 

Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacak.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, sözleşme  bedelinin yüzde 2'sine kadar, 6 aydan  daha az bir süre kaldığı durumda  ise sözleşme bedelinin yüzde 4'üne kadar tazminat talep edebilecek.

Satıcı, yükümlülüklerini  hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse  tüketiciden  herhangi  bir bedel talep edemeyecek.

Sözleşmeden tüketiciyi borç altına  sokan her türlü belge ile tüketicinin elde ettiği edinimler, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç altı ay içinde karşılıklı olarak iade edilecek.

Devre tatil amaçlı taşınmazın ön ödemeli satışında devir ve teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 42 ayı geçemeyecek.

MEB'e 47 bin kadro 

Milli Eğitim Bakanlığı'na 47 bin öğretmen kadrosu ihdas ediliyor.

Öğretmen unvanlı kadrolardan 35 bin adedi ile Bakanlığa ait diğer hizmet sınıfları kadrolarından 2 bin 320 adedine, Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 2015  yılı  Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31 Aralık 2015  tarihine kadar atama yapılacak.

KDV ve ÖTV istisnası 

Ev sahibi hükümet anlaşmaları veya Türkiye'nin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde program, fon, temsilcilik ve özel ihtisas kuruluşlarının resmi kullanımları  için yapılacak mal teslimi ve hizmet  ifaları, bunların sosyal ve  ekonomik  yardım  amacıyla  bedelsiz  olarak yapacakları  mal teslimi ve hizmet ifaları, bedelsiz mal teslimi ve hizmet ifaları ile ilgili mal ve hizmetlerin bunlara  teslim ve ifası; ilgili kurum,  temsilcilik,  program,  fon  ve  özel  ihtisas kuruluşlarının Türkiye'deki faaliyetlerinin devamı veya ilgili kurumlara ilişkin uluslararası anlaşmaların yürürlükte bulunduğu süre içerisinde katma değer vergisinden istisna olacak.

Bu kuruluşların  yönetici  kadrolarında  görev yapan Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşı olmayan mensuplarına Türkiye'de görevde bulundukları süre içerisinde yapılacak mal teslimi ve hizmet  ifaları da katma değer vergisinden müstesna olacak.

Türkiye'deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensupları tarafından Türkiye'de görevde bulundukları süre içerisinde kendi ihtiyaçları için ilk iktisabı, ithali veya bunlara teslimi ÖTV'den de istisna olacak.

Vergi Usul Kanunu'na eklenen fıkra ile elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayılacak. 

Aynı kanunda yapılan değişiklikle,  yoklama faaliyetleri elektronik ortamda da yürütülebilecek ve yoklama fişleri elektronik ortamda da oluşturulabilecek.

TRT'nin, her türlü program, haber, yapım ve yayınlarla  ilgili olarak  Anadolu  Ajansı Türk Anonim Şirketi'nden yapacağı  mal ve hizmet alımları, Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında olacak.

Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kar dağıtımına bağlı vergi  kesintisi  oranlarını halka açık anonim şirketler için farklı oranlarda belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

HABERE YORUM KAT