1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Tiktok çocukların beynine büyük hasar veriyor
Tiktok çocukların beynine büyük hasar veriyor

Tiktok çocukların beynine büyük hasar veriyor

Dr. Sevda Sarıkaya: "Sürekli TikTok’da vakit geçiren çocuk/ergenlerin bakışlarının zaman zaman bomboş/anlamsız olduğunu fark ettiniz mi? Sorgulamayan beyinler yetiştirmek için güzel bir metod."

29 Mart 2022 Salı 22:56A+A-

Nöroloji ve alzheimer alanlarında çalışan Dr. Sevda Sarıkaya, özellikle çocukların ve gençlerin yoğun bir şekilde kullandığı Tiktok’un beyin üzerinde gerçekleştirdiği hasar hakkında sosyal medya hesabında önemli açıklamalarda bulundu:

“TikTok’un çocuk ve ergen beynine verdiği hasar, ilerleyen dönemde daha hissedilir hale gelecek. Diğer sosyal medya araçları da masum değil ama TikTok başka. Şu an için en çok hissettiğiniz çocuklarınızın dikkat süresinde azalma, konsantre olamama, bir işi sona erdirememe, vurdumduymazlık/umursamazlık, hiçbir şeyle mutlu olamama, sürekli haz halini devam ettirmek için her an yeni bir şey almanız gerekmesi.

Ama başka şeyler de var. Örneğin TikTok’da bir video sadece bir defa oynatılmıyor. Aynı kişi bazen 10 defa üstüste o kısa videoyu izliyor. Sürekli tekrar eden ritimde bir müzik buna eşlik ediyor. Örneğin “oh no, oh no no no no no” gibi. Daha sonra bu rahatsız edici ses zihninize takılıyor. Seslerin beyin dalgalarını değiştirici özelliği var. Örneğin klasik müzik dinlemek beynin her alanını senkronize ediyor.

TikTok müziğinin sürekli tekrarlanmasının beyin üzerine etkilerini biliyor muyuz? Şimdi söyleyeceklerim biraz spekülasyon olacak ama ünlü nörolog Ramachandran der ki “bilimde önce belli bilgilerimize dayanarak speküle etmezsek, test edip gerçeklere ulaşamayız”

Belli tekrarlayan sesler, hem işkence metodu olarak, hem de beyin yıkama tekniklerinde kullanılır. Sürekli TikTok’da vakit geçiren çocuk/ergenlerin bakışlarının zaman zaman bomboş/anlamsız olduğunu fark ettiniz mi? Sorgulamayan beyinler yetiştirmek için güzel bir metod."

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT