1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Makul şüphe ve deliller ışığında orman yangınları
Makul şüphe ve deliller ışığında orman yangınları

Makul şüphe ve deliller ışığında orman yangınları

Yaşanan meş'um hadisenin faili hakkındaki tartışma hangi toplumsal soruna işaret ediyor!

30 Temmuz 2021 Cuma 18:30A+A-

HAKSÖZ HABER

28-29 Temmuz 2021 tarihleri arasında Türkiye’nin farklı şehirlerinde 58 orman yangını çıktı. Özellikle Antalya’daki yangın verdiği tahribat göz önüne alındığında toplumu ciddi anlamda etkiledi.

Orman yangınlarının faili hakkında ise sosyal medya üzerinden büyük bir tartışma başladı. Olayı PKK ile ilişkili olarak ele alan bir kesim “HDP’nin kapatılmasına karşı çıkanlar bunu da izah etsin!” şeklinde sözler dahi sarf ettiler.

Peki, orman yangınlarını kimler çıkardı? Bu sorunun şuan için cevabını vermek mümkün değil. Öncelikle etraflıca bir soruşturmadan bahsetmek için bile henüz çok erken. Ancak geçtiğimiz sene yaşanan yangın facialarına kısa bir göz atılabilir.

Bilindiği üzere geçtiğimiz sene Hatay’da yangın çıkmış ve tahribat oluşturmuştu. Hadiseyi kendisini “Ateşin Çocukları” şeklinde tanımlayan PKK ile ilişkili bir örgüt üstlenmişti. Bu sene yaşanan orman yangınlarında da ister istemez ilk olarak akla aynı ihtimal geldi. Ancak burada atlanan bir husus var. Geçtiğimiz sene Hatay’da yaşanan yangın hakkında başlatılan soruşturmada sabotaj olduğunu ortaya koyan bir rapor açıklanmadı!

Hatay’da yaşanan yangının dahi PKK’nın işi olduğunu söylemek mümkün değilken başta Antalya olmak üzere bu seneki yangınları onunla irtibatlandırmak çok doğru bir analoji olmayabilir.

Bazı araştırmacıların ortaya koyduğu verilere göre yaz ayları ve özellikle içinde bulunduğumuz tarihler artan sıcaklık ve yağış yoksunluğuna bağlı kuraklık sebebiyle tabiatın tabiri caizse çıra gibi ateş almaya müsait olduğunu gösteriyor. Bu sebeple yaşanan yangın hadiseleri hakkında konuşurken temkinli olmak gerekiyor.

İki gün içinde yaşanan yangınlardan Polatlı 58'inci Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı sınırlarında meydana gelen yangın hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı açıklama da PKK ihtimalini zayıflatıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yangın ile ilgili olarak, "Şüpheli hakkında terör örgütü bağlantısı olduğuna yönelik herhangi bir delil elde edilememiştir" açıklamasını yaptı.

İşin bu boyutu bir yana bir diğer hususa da dikkat çekmek isteriz. PKK’nın geçen sene Hatay’daki yangını üstlenmesinin bir sebebi var. Yangını kendisi çıkartmamış olsa dahi “Türkiye’de ormanları yerle bir edebilen örgüt” imajına sahip olmak için yangınların sorumluluğunu üstlenmesi ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Masum kadın ve çocukları katleden bir örgütün orman yangını çıkartmakta bir beis görmeyeceği aşikâr. Ancak PKK’yı orman yangınından sorumlu gösterip “Türkiye’yi köşe bucak yakıp yıkan örgüt” imajına istemeden destek olmak ise basiretten ferasetten nasip alınmadığının göstergesi olarak değerlendirilebilir!

Komplo teorileri ile oluşturulan kafa bulanıklığı ise tamir edilmesi zor sonuçlar ortaya çıkartıyor. Olayları soğukkanlılıkla değerlendirememenin neticesi olarak zalimlerin ekmeğine yağ sürülebiliyor!

HABERE YORUM KAT

6 Yorum