1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. TDV Heyetinden Gazze'deki Cami İnşaatlarında İnceleme
TDV Heyetinden Gazze'deki Cami İnşaatlarında İnceleme

TDV Heyetinden Gazze'deki Cami İnşaatlarında İnceleme

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Tutkun ve beraberindeki heyet, İsrail'in saldırıları sonucu yıkılan ve vakfın yapımını üstlendiği Gazze'deki 9 caminin inşaatında inceleme yaptı.

06 Haziran 2016 Pazartesi 12:16A+A-

Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV), ramazan ayının başlaması dolayısıyla gerçekleştirdiği etkinliklere katılmak üzere beraberindeki heyetle Gazze'ye gelen TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun, İsrail'in saldırıları sonucu yıkılan ve yapımını vakfın üstlendiği 9 caminin inşaatında incelemelerde bulundu.

Tutkun, şöyle konuştu:

"45 gün boyunca Gazze'ye hiçbir şekilde çimento girişine müsaade edilmediği için inşaatlar bu süre zarfında devam edemedi. Aslında ramazan ayı içinde bunu tamamlayıp en geç bayramda camileri açmayı planlıyorduk. Görünen o ki bu süre zarfında bunlar yetişmeyecek ama biz kararlıyız. Bu camileri her halükarda tamamlayacağız ve Gazze halkının hizmetine açmış olacağız."

Türkiye Diyanet Vakfı olarak Furkan Savaş'ında yıkılan camileri yeniden imar etme sözü verdiklerini ancak sonraki süreçlerde yaşanan çatışmalar nedeniyle buna başlamanın mümkün olmadığını hatırlatan Tutkun, "Çok şükür bugün bu noktaya geldik. Camilerin tamamının kaba inşaatı bitmiş durumda. Bazılarında ince işçiliğe de başlandı" dedi.

2009'dan bu yana 110 cami yıkıldı

Gazze'yi yaklaşık 10 yıldır abluka altında tutan İsrail'in 2014 Temmuz ayındaki saldırılarında 64 cami tamamen yıkılırken 150 cami ise kısmen tahrip olmuştu. Gazze'ye 2009'dan bu yana İsrail tarafından düzenlenen saldırılarda tamamen yıkılan camilerin sayısı 110, kısmen tahrip olan camilerin sayısı 436 olarak belirlendi.

Tamamen yıkılan camilerden 9'unun yeniden inşasını Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı üstlendi. Temeli 2 Aralık 2015'te atılan Gazze Şeridi'ndeki Ez Züheyr, Bedir, Hamza, Buhari, Hasan el-Benna, Safa, Muslim, Sultan Abdülhamid ve Tevhid camilerinin yapımı için 4 milyon 357 bin dolar ödenek ayrıldı. Osmanlı mimarisinden izler taşıyacak camilerin bu yıl içinde ibadete açılması hedefleniyor.

AA

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT