1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Tayvan’da Genelkurmay Başkanının Şüpheli Ölümü
Tayvan’da Genelkurmay Başkanının Şüpheli Ölümü

Tayvan’da Genelkurmay Başkanının Şüpheli Ölümü

Tayvan'da Genelkurmay Başkanı'nın da aralarında bulunduğu askeri yetkilileri taşıyan helikopterin düşmesi sonucu Genelkurmay Başkanı Shen Yi-ming yaşamını yitirdi.

02 Ocak 2020 Perşembe 10:39A+A-

Başkent Taipei'den ülkenin kuzey doğusundaki Ilan şehrine yeni yıl kutlamaları için gitmekte olan helikopterin başkent yakınlarındaki dağlardan geçerken düştüğü belirtiliyor.

Resmi merkezi haber alma ajansı kazanın hemen ardından yaptığı açıklamada olayda 11 kişinin kurtarıldığını ve kazazedeler arasında Genelkurmay Başkanı Shen'in de olduğunu açıklamıştı. Fakat bu açıklamayı Tayvan Savunma Bakanlığı teyit etmemişti. Bakanlık ayrıca olayda yedi kişinin hayatını kaybettiğini, beş kişinin ise kurtarıldığını belirtti.

Tayvan'da genelkurmay başkanı adanın aynı zamanda Çin'e karşı savunma sisteminden de sorumlu bulunuyor.

Son günlerde Çin ile Tayvan arasındaki tansiyon özellikle Başkan Tsai Ing-wen'in Pekin yönetiminin Tayvan'a da uygulamayı istediği Hong Kong modeli 'iki sistem tek devlet'i reddetmesinin ardından yükselmişti.

Aynı zamanda Çin’e karşı savunmanın başında olan Genelkurmay Başkanı Shen Yi-ming ve devlet başkanı Tsai Ing-wen'in Çin yönetiminin Tayvan'a da uygulamayı istediği Hong Kong modeli 'iki sistem tek devlet’ modeline karşı direndiği kaydediliyor. Genelkurmay Başkanını taşıyan helikopter kazasının arkasında bu nedenle Çin olabileceği yorumları yapılırken, bunun üzerinden ülkenin devlet başkanına mesaj verilmiş olabileceğini iddia ediliyor. (Euronews, AA, Haksöz-Haber)

HABERE YORUM KAT