1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Taliban uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele ediyor!
Taliban uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele ediyor!

Taliban uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele ediyor!

Uyuşturucu üretimi ve tüketiminin çok yaygın olduğu Afganistan’da değişim yaşanıyor!

15 Ekim 2021 Cuma 18:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Taliban’ın Afganistan’da işgali sonlandırıp yönetimin başına geçmesi Batı merkezli düşünen herkesin korkuya kapılmasına sebep oldu. Taliban’ın temsil ettiği değerler Batı ve işbirlikçileri için “kategori dışı” olarak değerlendiriliyor.

Taliban’a yönlendirilen en büyük suçlamalardan birisi ise uyuşturucu üretimi ithamı. İşin özünde Afganistan’da dünyada uyuşturucu üretiminde birinci sırada olması bu yalanın kolayca dile getirilmesini kolaylaştırıyor. Ancak mevzu bu kadar basit değil.

Taliban’ın ilk iktidar tecrübesini yaşadığı dönemde 2001 senesinde Birleşmiş Milletler tarafından uyuşturucu ile mücadelede konusundaki başarısı sebebiyle tebrik edildiği ise görmezden geliniyor. İslamcı bir hareket olarak Taliban uyuşturucuyu sadece kötü bir bağımlılık değil gayri İslami bir madde olarak değerlendiriyor. Bu sebeple Taliban’ın uyuşturucu trafiğinden ekonomik kazanç elde ettiğini ileri sürenlerin bunu kanıtlayacak hiçbir delili yok!

Ağustos ayının 15’inde Kabil’i ele geçiren Taliban hızlıca hükümet kurma çalışmalarına girişirken bir enkaz devraldığının farkındaydı. Yıllardır devam eden savaşlar, işgal süreçleri ve işgalcilerle işbirliği içindeki yozlaşmış hükümetler Afganistan’ın zaten güç bela ayakta durmaya çalışan ekonomisini bitirmiş yardımlara bağımlı hale getirmişti. Şimdi ise işgalciler yaptıklarının yükümlülüğünü kabul etmeden bölgeden çekilmek ve ekonomik yaptırımlarla Taliban’ı “yola getirmek” istiyorlar.

Tüm bu yaşananlar Taliban’ın üzerine atılan iftiralarla birleşince ortaya hakikatin örtüldüğü bir tablo çıkıyor. Uyuşturucu ile mücadele edeceğini yönetime geçtikten sonra yaptığı tüm açıklamalarda defalarca dile getiren Taliban bir yandan ise bağımlılık ile amansız bir mücadeleye girişti.

Afganistan’da parkları ve köprü altlarını dolduran uyuşturucu bağımlıları hem kendileri hem çevreleri için güvenlik endişesi oluşturuyordu. Afganistan İslam Emirliği başlattığı yeni uygulamayla bu insanların rehabilitasyona alınmalarını sağlıyor. Taliban’ın görevlendirdiği kişiler uyuşturucu kullananların mesken edindiği köprü altlarına harabe yerlere giderek sağlık kuruluşlarına götürüp tedavilerini başlattı.

Olay dünya basını tarafından ya görmezden gelindi ya da çarpıtıldı. Bağımlıların işkence gördükleri iddiası hemen servis edildi ancak bunu kanıtlayacak ne bir delil ne de görüntü mevcut!

whatsapp-image-2021-10-14-at-13-30-05.jpegwhatsapp-image-2021-10-14-at-13-30-13.jpegwhatsapp-image-2021-10-14-at-13-29-40.jpegwhatsapp-image-2021-10-14-at-13-29-28.jpeg

HABERE YORUM KAT