1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban Sözcüsü: Türkiye büyük bir İslam ülkesi ama NATO'yla birlikte Afganistan'dan çekilmeli
Taliban Sözcüsü: Türkiye büyük bir İslam ülkesi ama NATO'yla birlikte Afganistan'dan çekilmeli

Taliban Sözcüsü: Türkiye büyük bir İslam ülkesi ama NATO'yla birlikte Afganistan'dan çekilmeli

ABD ile NATO'nun mayıs ayındaki toplantısında güçlerini Afganistan'dan çekme planı konusunda uzlaşmaya varılmıştı. Türkiye havalimanını koruma önerisi sunmuştu. Taliban ise buna sıcak bakmadığını belirtti.

11 Haziran 2021 Cuma 12:48A+A-

HAKSÖZ HABER

Taliban sözcüsü, Reuters'ın, Taliban'ın Türkiye birliklerinin Kabil Havalimanı’nı koruma teklifine karşı çıkıp çıkmadığı konusundaki sorularına olumsuz baktıklarını dile getirdi.

Shaheen Reuters'a verdiği yanıtta "Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle ABD'yle 29 Şubat 2020'de imzaladığımız anlaşma uyarınca çekilmeliler" dedi.

Taliban sözcüsü: "Diğer taraftan Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan'ın tarihi bağları var. Gelecekte yeni bir İslami hükümet kurulduğunda onlarla yakın ve iyi ilişkiler içinde olmayı umuyoruz" diye konuştu.

Türkiye ne demişti?

Savunma Bakanı Hulusi Akar, "siyasi, mali ve lojistik destek" karşılığında Türk ordusunun Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda güvenliği saylayabileceğini söylemiş ve bu konuda Amerikalı yetkililerle görüştüklerini bildirmişti.

TRT Haber'e konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, teklifle ilgili, "Bunları müttefiklerle, ABD'yle, diğer ülkelerle ve NATO'yla görüşüyoruz. Türkiye'nin önerisi, NATO çatısı altında olmasa bile, NATO ve önemli ülkelerin desteğiyle bazı ülkeler bu sorumluluğu üstlenebilir" demişti.

HABERE YORUM KAT

7 Yorum