1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Taliban, eski rejim üyeleriyle Afganistan'da 'büyük ordu' kuracak
Taliban, eski rejim üyeleriyle Afganistan'da 'büyük ordu' kuracak

Taliban, eski rejim üyeleriyle Afganistan'da 'büyük ordu' kuracak

Eski Afganistan hükümeti ve koalisyon için çalışan askerlerin orduya kazandırılması amaçlanıyor.  Afgan yetkililer, Taliban'ın, Afganistan için eski rejime hizmet eden subay ve askerleri de dahil eden "büyük bir ordu" kuracağını açıkladı.

22 Şubat 2022 Salı 16:10A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Ordunun dönüşümünü denetlemekle görevli bir Afgan yetkili, Taliban'ın, Afganistan için eski rejime hizmet eden subay ve askerleri de dahil eden "büyük bir ordu" kurulacağını söyledi. 

Taliban'ın Rütbe Tespit Komisyonu Başkanı Latifullah Hakimi de Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, ABD liderliğindeki koalisyon güçleri tarafından hizmet dışı bırakılan 81 helikopter ve uçağın yarısını onardıklarını söyledi.

Taliban güçleri, Afganistan'ı ABD'den temizlediği süreçte ele geçirilen 300.000'den fazla hafif silah, 26.000 ağır silah ve yaklaşık 61.000 askeri aracın ordu için geri kazandırılacağını ifade etti.  

Afganistan hükümetine bağlı ve eğitilmiş silahlı kuvvetler, 31 Ağustos'ta ABD önderliğindeki güçlerin yenilgisi sonrası Taliban'ın karşısında duramamıştı. Üslerini terk eden ve tüm silahlar ile askeri araçlarını geride bırakan eski ordu üyelerinin Taliban tarafından Afganistan'a kazandırılması planlanıyor. 

Taliban, eski rejimle bağlantılı herkes için genel af sözü vermişti. Buna rağmen neredeyse tüm üst düzey hükümet ve askeri yetkililer, hava yoluyla tahliye edilen 120.000'den fazla insanın arasına karışarak ülkeden ayrılmıştı. Düşük düzeyde yer alan askeri personellerin birçoğu sivil hayata geri dönmüş, yargılanma korkusuyla Taliban hükümetinden uzak kalmayı tercih etmişti. 

Taliban'ın eski askerleri saflarına kattığına dair kanıtlar basına yansımaya başladı. Geçtiğimiz hafta sonu iki üst düzey eski Afgan Ulusal Ordusu subayının Savunma Bakanlığında üst düzey görevlere atandığı belirtildi. 

Askeri hastanede göre almış subayların cerrahi yetenekleri ve bilgilerinden faydalanmayı amaçlayan Taliban bu şekilde ülkeye faydasını olacağı düşündüğü kişilerle iletişime geçmeye başladı. 

Hakimi, "Ordu kurma çalışmalarımız devam ediyor" dedi. "Güvenlik sektöründe pilotlar ve mühendisler, hizmet personeli, lojistik ve idari personel (önceki rejimden) dahil olmak üzere profesyoneller yerlerini alıyor."

Hakimi ayrıca büyüklüğün niteliğini belirtmese de “Ülkenin ihtiyaçlarına ve ulusal çıkarlara göre… büyük bir ordu oluşturacaklarını” söyledi.

Hakimi, kurulan ordunun, ülkenin ihtiyaçlarını karşılayabileceği tek ordu olacağını aktarırken, Taliban hükümeti geçtiğimiz aylarda da birçok Taliban mensubunu karıştıkları kötü olaylar nedeniyle veya yetersizlikten dolayı açığa almış, hükümetle ilişkilerini de kesmişti. 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

4 Yorum