1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban: “Bay Harry! Öldürdükleriniz satranç taşları değil, insanlardı”
Taliban: “Bay Harry! Öldürdükleriniz satranç taşları değil, insanlardı”

Taliban: “Bay Harry! Öldürdükleriniz satranç taşları değil, insanlardı”

Taliban yetkilisi Enes Hakkani, "Gerçek, söylediğin şeydir; Masum insanlarımız, askerleriniz, askeri ve siyasi liderleriniz için satranç taşlarıydı. Yine de o 'oyunda' yenildiniz." dedi.

06 Ocak 2023 Cuma 23:05A+A-

HAKSÖZ HABER

Taliban yönetimi, Afganistan'da askeri görevdeyken 25 kişiyi öldürdüğünü kabul eden İngiltere Prensi Harry'yi kınadı ve üst düzey bir Afgan yetkili, kraliyet ailesini masum sivilleri öldürmekle suçladı.

Taliban lideri Enes Hakkani, Al Jazeera'ye verdiği demeçte, "Kontrol ettik ve Prens Harry'nin 25 mücahitin öldürülmesinden bahsettiği günlerde Helmand'da herhangi bir zayiat vermediğimizi gördük. Sivillerin ve sıradan insanların hedef alındığı açıktır. Bu anlatılanlar, Afganistan'daki 20 yıllık Batı askeri varlığının birçok savaş suçunun bir parçasıdır. Onlar tarafından işlenen suçların bütünü olmasa da bir parçası." dedi.

Taliban lideri daha önce de İngiliz kraliyetini "savaş suçları" işlemekle suçlamıştı. Hakkani sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı bir paylaşımda da: “Bay Harry! Öldürdükleriniz satranç taşları değil, insanlardı" diye yazdı.

Hakkani ayrıca, "Gerçek, söylediğin şeydir; Masum insanlarımız, askerleriniz, askeri ve siyasi liderleriniz için satranç taşlarıydı. Yine de o 'oyunda' yenildiniz." dedi.

Taliban, ABD liderliğindeki NATO birliklerinin Afganistan'ın 20 yıllık askeri işgalinin ardından başlatılan geri çekilmenin ardından Ağustos 2021'de iktidara geri döndü. Savaş sırasında çok sayıda sivil olmak üzere on binlerce Afgan öldürüldü ve yaralandı. Ülke hala Batı’nın başlattığı savaşın etkilerinden kurtulabilmiş değil.

ABD önderliğindeki güçler, Taliban’ı yirmi yıllık savaş boyunca savaş suçları işlemekle itham ediyordu. Afganistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Balki de İngiliz kraliyetine mensup ‘prensin’ geniş çapta eleştiri alan yorumlarını eleştirerek şöyle dedi: "Batı'nın Afganistan'ı işgali, insanlık tarihinde gerçekten iğrenç bir andır ve Prens Harry'nin yorumları, Afganların hiçbir hesap vermeden masumları katleden işgal güçlerinin elinde yaşadığı travmanın bir mikro kozmosu."

HABERE YORUM KAT

6 Yorum