1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'nin İİT Üyeliği Askıya Alınıyor
Suriyenin İİT Üyeliği Askıya Alınıyor

Suriye'nin İİT Üyeliği Askıya Alınıyor

İslam İşbirliği Teşkilatı, Suriye'nin üyeliğinin askıya alınması konusunda anlaşmaya vardı.

14 Ağustos 2012 Salı 10:44A+A-

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesi bugün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde toplanıyor.

Zirve öncesinde bir araya gelen ve Ahmet Davutoğlu'nun da aralarında bulunduğu Dışişleri Bakanları dün Suriye'nin üyeliğinin askıya alınması konusunda anlaştı.

Suriye ile ilgili karar tasarısında Suriye'nin birlik, egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesine yönelik İİT'nin ilkeli tutumu teyit edilirken, Suriye'de kan dökülmesi kınandı.

Şiddet ve kan dökülmesinde baş sorumluluğun Suriye hükümetine ait olduğunun altının çizildiği bildiride, Suriye'nin bir Türkiye askeri uçağını düşürmesi de tepki çekti.

İslami değerler ve insan hakları çerçevesinde Suriye'nin topyekün iç savaştan kurtarılması maksadıyla ülkede şiddet, öldürme ve yıkıma derhal son verilmesi çağrısı yapıldı.

Liderlerce olduğu gibi onaylanması beklenen nihai bildiri taslağı ve ilgili Suriye kararı, BM Genel Kurulu'nun 3 Ağustos 2012 tarihli kararını desteklerken, İİT İcra Komitesi'nin 24 Haziran 2012'de bakanlar seviyesinde acilen düzenledikleri toplantının tavsiyeleri uyarınca Suriye'nin İİT'nin tüm organlarındaki üyeliği askıya alınacak.

HABERE YORUM KAT