1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Suriye’nin gerçeği işbirlikçi rejim değil Suriye direnişidir!
Suriye’nin gerçeği işbirlikçi rejim değil Suriye direnişidir!

Suriye’nin gerçeği işbirlikçi rejim değil Suriye direnişidir!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun son açıklamalarının yankıları sürüyor!

12 Ağustos 2022 Cuma 16:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Beşar Esed arasında bir görüşmenin planlanıp planlanmadığı sorusuna cevap verirken ifade ettikleri sebebiyle tartışmanın odağına oturdu.

“Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız zaten o soruya cevap verdiler. Uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer, ‘Sizi rejimle görüştürelim’ dediler. Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişlerdi. Bir ara istihbaratlar arasında görüşmeler olmuştu. Daha sonra kesinti oldu. Şimdi tekrar başladı. İstihbaratlar arasındaki görüşmelerde birçok konu gündeme geliyor.

Bağlantısızlar Toplantısı’nda, Belgrad’da ayaküstü Suriye Dışişleri Bakanı ile da kısa bir sohbetim oldu, o toplantı marjında. Orada da bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğunu söyledim. Teröristlerin temizlenmesi lazım, kim olursa olsun. Ama diğer taraftan muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda destek olabileceğimizi söyledik. Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz.”

Suriye muhalefeti ile Esed rejimi arasında barışın sağlanması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, Suriye’de yaşananların farkında değil mi? Katil rejimle Suriye halkını bir nasıl “barıştırmayı” düşünüyorsunuz?

Çavuşoğlu’nun bu sözlerinin ardından Cerablus ve Azez’de provokatif hadiseler yaşandı. Kim olduğu belirlenemeyen bir grup Türkiye bayrağına saldırırken Özgür Suriye Ordusu “yapılanın kabul edilemez olduğunu ve müdahale edildiğini” açıkladı.

Provokatif eylem sorgulanmayı hak ediyor ancak Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarının sebep olduğu hayal kırıklığı da anlaşılmayı bekliyor. Belki bu sebeple konu hakkında açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç “Türkiye’nin Suriye halkıyla dayanışma” içinde olduğunu yineledi.

Her ne olursa olsun Mevlüt Çavuşoğlu’nun ifadeleri izahat beklemektedir. Şurası unutulmamalıdır ki Suriye halkının zalim bir rejime karşı başlattığı direniş meşru olandır. Suriye’de meşruiyeti bulunmayan ise katil Esed rejimidir! Suriye’nin geleceği Müslüman halkın talepleri etrafında şekillendirilmelidir. Bu gerçeği göz ardı eden her adım başarısız olmaya mahkumdur!

Azez'de Cuma namazının ardından "Katille barışa hayır!" sloganları eşliğinde gösteriler düzenleniyor:

HABERE YORUM KAT

2 Yorum