1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeliler Zor Hayat Şartlarıyla Mücadele Ediyor (FOTO)
Suriyeliler Zor Hayat Şartlarıyla Mücadele Ediyor (FOTO)

Suriyeliler Zor Hayat Şartlarıyla Mücadele Ediyor (FOTO)

Suriye'nin çeşitli şehirlerinden Esed güçlerinin saldırılarından kaçarak Halep'in kuzeyindeki Azez ilçesindeki çadır kente sığınan Suriyeliler, soğuk hava ve zor hayat şartlarıyla mücadele ediyor.

15 Ocak 2015 Perşembe 17:46A+A-

Suriye'nin çeşitli şehirlerinden Esed güçlerinin saldırılarından kaçarak Halep'in kuzeyindeki Azez ilçesindeki çadır kente sığınan Suriyeliler, soğuk hava ve zor hayat şartlarıyla mücadele ediyor.

Rejim güçlerinin, muhaliflerin denetiminde bulunan Halep ve çevresindeki ilçe ve beldelere karadan füze, tank ve toplarla havadan ise "varil ve vakum bombalarıyla" saldırması sonucu yerlerini terk eden halk, güvenli gördüğü Azez ilçesindeki "Es-Selame" çadır kentine sığınırken şimdi de soğuk hava şartları nedeniyle durumları her geçen daha da zorlaşıyor.

Hayırseverler ve yardım kuruluşlarının çabalarıyla yaşamaya çalışan çadırkent sakinleri, şiddetli yağışlardan dolayı çadırlar arasındaki yollarda çamur yığını oluşurken, çocukların çamur içinde zorluklarla ilerlediği gözleniyor.

AA'ya konuşan Es-Selame çadır kentinde görev yapan Doktor Ebu Cud Nasır, çadır kentte gece hava sıcaklığının eksi 5-6 derecenin altına düştüğünü söylüyor.

Çadır kentte havaların çok soğuk geçmesinden en çok çocukların etkilendiğini ifade eden Nasır, "Çocuklar soğuktan adeta donuyorlar. Buradaki çadırların buzdolabından hiçbir farkı yok. Çadır kentte Suriyelilere verilen süngerlerde yatılmıyor, battaniyelerde nemden örtülmüyor. Buradaki çadırlar aileleri soğuktan korumuyor" diyor.

"1 bebek hayatını kaybetti"

Fatma Rıza adında bir kız bebeğin soğuktan donarak hayatını kaybettiğini belirten Nasır, "Bu kız çocuğunun sıcak bir ortama ihtiyaç vardı. Fakat burada bunu aramak maalesef imkansız. Burada çocuklar soğuklara karşı çizme giyiyorlar. Maalesef aşırı soğuklardan dolayı çocuklar 10 çizme giyse de fark etmez. Bünyeleri soğuklara karşı dirençsiz kalıyor" diye konuşuyor.

Çadır kentteki sivillerin yakacak olarak sağlıklı mazot kullanılmadığı gibi kullanılan mazotun da çok kötü koku çıkardığını kaydeden Nasır, kullanılan yakacakların da sağlık açısından iyi olmadığına değiniyor.

"Havalar öyle devam ederse bir çok çocuk zatürre olur"

Soğuklar nedeniyle çadırkentte bir çok hastalıkların baş gösterdiğini vurgulayan Nasır, bu hastalıkları çocuklar arasında hızla yayıldığını aktarıyor.

(AA)

Hava sıcaklığının her geçen gün daha da düştüğünü sözlerine ekleyen Nasır, "Burada bir çok çocuk soğuk havalar nedeniyle hastalandı. En büyük endişemiz şartların daha da ağırlaşması durumda çocukların zatürre olması. Bizlere yardım edilmesi gerekiyor, yoksa ölümlü olaylar baş gösterecektir." diyor.

suriyeli-multeciler-cadirkent-kis-soguk-01.jpg

suriyeli-multeciler-cadirkent-kis-soguk-02.jpg

suriyeli-multeciler-cadirkent-kis-soguk-03.jpg

suriyeli-multeciler-cadirkent-kis-soguk-04.jpg

suriyeli-multeciler-cadirkent-kis-soguk-05.jpg

suriyeli-multeciler-cadirkent-kis-soguk-06.jpg

HABERE YORUM KAT