1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Suriyeli Hıristiyan milis lider Ukrayna savaşında Rus güçlerine katılmaya hazır
Suriyeli Hıristiyan milis lider Ukrayna savaşında Rus güçlerine katılmaya hazır

Suriyeli Hıristiyan milis lider Ukrayna savaşında Rus güçlerine katılmaya hazır

Esed rejimine bağlı Suriyeli Hıristiyan milislerin lideri, Ukrayna'da Rus ordusunun yanında savaşmak isteyen savaşçılarını yüksek maaşlar alacaklarına ikna ederek Rusya saflarına gönderiyor.

31 Mart 2022 Perşembe 15:03A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Esed rejiminin Hama kırsalındaki Suqaylabiyah kasabasındaki paramiliter Ulusal Savunma Kuvvetleri lideri Nabel el-Abdullah askerlerini Rusya için savaşmaları için Ukrayna’ya göndermeye hazır olduğunu yeniden deklare etti.

13 Mart'ta Facebook sayfasında yayınlanan bir videoda Abdullah, Suriye ve Rus liderlerinden Ukrayna'ya gitmek için talimat beklediğini söylemişti.

Putin yabancı savaşçıların Rus saflarında savaşmasının yolunu daha önce açmıştı. Savaşa katılmak isteyen savaşçıların gelişini kolaylaştıracak bir programı da onaylayan Putin için, Suriye ve Orta Doğu'daki paralı Esed milisleri önemli bir araç olarak savaşa taşınıyor.

Putin, ülkesinin gönüllü savaşçılara yardım etmeye ve onları savaş bölgelerine transfer etmeye hazır olduğunu belirtmiş ve kendisine destek veren ülkelerin askeri yöneticilerine çağrıda bulunmuştu.

Esed’in paralı Hıristiyan askeri, "Biz bu savaşa hazırız. Onlara daha önce görmedikleri sokak dövüşlerini ve savaş taktiklerini göstermeye hazırız” dedi.

Katliamları ile gurur duyan ve Müslüman muhaliflere iftira atan milis lider, "Suriye'deki savaşı biz kazandık. Suriye'de savaşan teröristler, şu anda Rusya'da bulunan ve Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki ayrılıkçılara karşı savaşan neo-Nazilerdir." saçmalığını dile getirdi.  

Abdullah'ın güçlerinin konuşlandığı Suqaylabiyah'daki yerel bir kaynak, isminin açıklanmaması koşuluyla Al-Monitor'a şöyle dedi: “Abdullah Mart ayının ortasından beri Ukrayna'da savaşmak için gönüllü olarak savaşmak isteyen savaşçıların isimlerini kaydediyor. Hama, Humus, Deyrizor ve Lazkiye kırsalından geliyorlar. Abdullah bu amaçla birden fazla merkez açtı.”

Kaynak ayrıca, “Bir an önce Ukrayna'ya nakledilmek için her gün onlarca gönüllü bu merkezlere akın ediyor. Sunulan yüksek maaşlar onları cezbediyor. Merkezler, savaşçıların listelerini inceliyor ve savaşta en deneyimli olanları seçiyor.” ifadelerini kullandı.

Gönüllülerin, özellikle Suriye savaşı sırasında kazanılan muharebe tecrübesi olanların aylık 2 bin dolar maaş alması bekleniyor. Suriyeli genç erkekler için bu büyük bir teşvik. Onları gönüllü olmaya iten ana sebebin de bu olduğu biliniyor. Üstelik bazı milislerin, kayıt merkezlerindeki işçilere isimlerini hızlı listeye almaları için 200 dolara kadar rüşvet ödediği aktarılıyor. Ekonomik krizin etkisindeki Şam yönetimi, milislerinin maaşlarını karşılamakta zorlanırken, Esed için de ‘Rus yöneticisine yaranmak için iyi bir yol bulduğu’ yorumları yapılıyor.

Askerliğini yeni tamamlamış ve iş bulamayan genç erkekler için Ukrayna'da savaşmak üzere görevlendirilmek büyük bir fırsat. Ancak Abdullah'a yakın Alevi ve Hristiyanlar ile Sukaylbiye ve Mahrada'daki Hristiyan milis liderlerin gönderilmek için tercih edildiği ifade ediliyor.

24 Şubat'ta başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana milis lider Abdullah, Rus ordusunu desteklemek için bir dizi miting ve kutlama düzenledi. Putin'in askeri operasyonunu desteklemek için Suriye hükümetinin düzenlediği halka açık etkinliklerde yer alan milis liderin sevinci ile de Rus medyasının tanıdık bir yüzü haline geldiği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT