1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 'Suriyeli Aleviler Tecrit Edilmiş Halde'
Suriyeli Aleviler Tecrit Edilmiş Halde

'Suriyeli Aleviler Tecrit Edilmiş Halde'

Alevi toplumu her ne kadar rejimin kalbinde yer alsa da Alevilerin algılanan iktidarı, "giderek büyüyen korku duygularını gizliyor içinde."

23 Mart 2012 Cuma 02:12A+A-

Financial Times yazarlarından Roula Khalaf, rejimle olan bağları nedeniyle Alevi azınlığın tecrit edilmiş halde olduğuna dikkat çekiyor.

Alevi oyuncu Fadwa Süleyman'ın isyancılara destek verdiği için saklanmak zorunda kaldığını yazan Khalaf, kimi Alevi aydınların da direnişi desteklediğini ancak halkın genel anlamda rejimin en güçlü savunucusu olduğunu hatırlatıyor.

"Suriye'nin büyük bölümü Sünni, 22 milyonluk nüfusun yüzde 12'sini Alevi azınlık oluşturuyor. Ancak ordunun saldırıları Alevi karşıtı duyguları körükledi." diyen Roula Khalaf, Alevilerin mezhep ayrımcılığının arttığı şu günlerde ne yapacaklarını bilemediklerini söylüyor.

Yazara göre Alevi toplumu her ne kadar rejimin kalbinde yer alsa da Alevilerin algılanan iktidarı, "giderek büyüyen tecrit edilmişlik ve korku duygularını gizliyor içinde."

Khalaf'ın yer verdiği düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'ndan Peter Harling'e göre "bugün dini liderlerin fazla bir ağırlığı kalmadı, Hafız Esad Alevi kimliğinin içini boşalttı."

Financial Times yazarı, Suriye'ye bağları olan Lübnanlı bir Alevi işadamının görüşleriyle tamamlıyor makaleyi.

Alevilerin rejime bağlı kalmaktan başka çareleri olmadığını söyleyen işadamı, "Bu Aleviler için varoluş sorunu. Onları koruyan bu rejim devrilecek olursa İslamcı bir hükümet gelecek. Bu ayaklanma sadece Beşar'a karşı değil, bu Suriye'nin ideolojisini topyekun değiştirmekle de ilgili."

BBC

HABERE YORUM KAT

3 Yorum