1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'deki Klor Gazlı Saldırı Bir Aileyi Topyekûn Yok Etmiş
Suriye'deki Klor Gazlı Saldırı Bir Aileyi Topyekûn Yok Etmiş

Suriye'deki Klor Gazlı Saldırı Bir Aileyi Topyekûn Yok Etmiş

Uluslararası Af Örgütünden, Suriye'nin İdlib kentine klor gazı kullanılarak düzenlenen saldırıda, bir ailenin tüm üyelerinin hayatını kaybettiği bildirildi.

18 Mart 2015 Çarşamba 11:09A+A-

Uluslararası Af Örgütünün internet sitesinde yayımlanan ve görgü tanıklarının ifadelerine dayandırılan açıklamada, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentinde önceki gece rejime bağlı güçlerin düzenlediği klor gazı saldırısında, 3 yaşından küçük 3 çocuk dahil olmak üzere bir ailenin tüm üyelerinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Görgü tanıkları, önceki gece İdlib'in Sermin kasabası ve çevresinde rejime bağlı güçlerin açıkça kimyasal silahlar kullanılan 2 saldırı düzenlediğini belirterek saldırılarda onlarca sivilin zehirli klor gazına maruz kaldığını söyledi. 

Açıklamada, saldırıların, Suriye hükümetinin, fütursuzca savaş suçları işlediğine ilişkin yeni kanıt sunduğu ifade edilirken, Uluslararası Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Philip Luther, "Suriye'deki durum, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale edilmek zorundadır" diye konuştu. 

Örgütün açıklamasında, Sermine ve Kmainass'ta Suriye hava kuvvetlerine ait helikopterlerin klor gazı içeren dört varil bombası attığı, saldırılarda 100 civarında kişinin gaza maruz kaldığı bildirilirken, bir doktorla bir sivil savunma yetkilisi, saldırılardan etkilenenlerin, gözlerde kızarma, nefes darlığı, sürekli öksürme ve ağızdan salya gelmesi dahil olmak üzere kimyasal bir saldırının tipik belirtilerini gösterdiklerini söyledi. 

Saldırıda yaralananlar arasında Özgür Suriye Ordusu savaşçılarının da bulunduğu ancak büyük bölümünü sivillerin oluşturduğu belirtildi. 

Suriye ordusunun bir sözcüsü ise bu saldırıların sorumluluğunu kabul etmedi. 

Uluslararası Af Örgütü dün yine Esed rejiminin Rakka şehrinde geçen yıl sivilleri hedef aldığını ve öldürdüğünü belirterek rejimin savaş suçu işlediğini ve konunun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması gerektiğini bildirmişti. 

Örgütün yayımladığı raporda, Suriye hükümet güçlerinin uluslararası insan haklarını ihlal ederek çok sayıda sivili Kasım 2014'te yaptığı hava saldırılarında öldürdüğüne dair kanıtlara ulaştığını kaydetti. Örgüt, bazı saldırıların savaş suçu kapsamına girebileceğine dikkati çekti.

"Rakka saldırı altında: Sivillere karşı hava saldırıları" başlıklı raporda, 11 Kasım-29 Kasım 2014 tarihlerinde düzenlenen ve 14'ü çocuk 115 sivilin ölümüne neden olan hava saldırılarının incelendiği kaydedildi. Askeri amaçlarla kullanılmayan bir camiyle kalabalık pazar yerinin de hedef alınan yerler arasında bulunduğu belirtilmişti. 

Philip Luther, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Suriye hükümeti, düzenlediği acımasız hava saldırılarıyla savaş kurallarını yok saydığını göstermiştir. Bu saldırılardan bazıları savaş suçu kapsamına girmektedir" demişti.

***

İLGİLİ HABERİMİZ:
Esed "Klor Gazı" Kullandı; Çocuklar Öldü! (VİDEO) 

suriye-idlib-klor-gazi-kimyasal.jpg

HABERE YORUM KAT