1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Direnişçilerden Büyük Atılım! (FOTO-VİDEO)
Suriye'de Direnişçilerden Büyük Atılım! (FOTO-VİDEO)

Suriye'de Direnişçilerden Büyük Atılım! (FOTO-VİDEO)

Dünyanın gözü Gazze'ye çevrilmişken Suriyeli muhaliflerin Esed rejimi ve Hizbulllah'a karşı büyük kazanımlar elde ettiği gözlemleniyor. Son 3 haftada direnişçiler 1500'den fazla Esed askeri öldürdü, önemli bölgeler ve silah depoları ele geçirdi.

31 Temmuz 2014 Perşembe 14:27A+A-

Suriye'de son 3 hafta genel olarak Esed rejiminin belinin kırıldığı gelişmelere sahne oldu. Bütün gruplar atılım yaptı. İslam Cephesi, Ketibetul Hadra ve diğer gruplar ilerleme sağladı. Büyük depolar ele geçirildi.  Son 3 haftada IŞİD 500+ İslam Cephesi, Nusret Cephesi ve diğer gruplarla ortak 1000+ asker öldürdü. Hizbullah da büyük kayıp verdi.

Suriye direnişinin önemli gruplarından Nusret Cephesi uzun zamandır yaşadığı idari sorunları aşıyor. Sahada başarısız askeri liderler değişiyor.  Nusret Cephesi lideri ile beraber savaşın başında direnişe başlayan bazı komutanlar zamanla Nusret Cephesi'nin büyümesine ayak uyduramadılar.  Nusret Cephesi uzun zamandır bu kişileri pasif göreve vermek istiyordu, Ramazanda bunu gerçekleştirdi. Nusret Cephesi'nin askeri liderliğine Bosna, Kosova, Afganistan tecrübesi olan Ebu Katade Albani getirildi. Birçok grup Nusret Cephesi'ne katıldı. Nusret Cephesi'ne katılımların sayısı son 3 haftada birkaç bini geçti.

Muhalif gruplar; IŞİD ile çatışma ihtimali olan bölgeleri boşalttı ve sadece Esed’e odaklandı. Böylece IŞİD’de kimseyle çatışmamış oldu. Aslında verilen mesaj “biz Esed’le savaşacağız, arkadan vurursanız tarih sizi hainler olarak yazacak” mesajıydı. Ayrıca Esed’e karşı kazanılan başarıların, halkın ve muhacir savaşçıların desteğini çekeceği biliniyordu.

11 Temmuz: Nusret Cephesi Hama'da düzenlediği operasyonda ;3 tank, 2 zırhlı askeri araç, çok sayıda araç ve cephane ele geçirdi. 117 Esed askeri oldürüp 47 askeri esir aldı.

Liramon'da direnişçiler tünel kazarak rejim karargâhını havaya uçurdu. Rejime ciddi kayıp verdirildi:

14 Temmuz: Muhalifler Kalemun'da 50 Hizbullah militanını yaraladı, 8’ini öldürdüler. Ceyrud’daki pusuda 20 militan öldürüldü. İdlib’de Türkiye sınırındaki Salkin ve Sermada ele geçirildi. Zebadaniye yolu Hizbullah'tan alındı. Meliha’daki kuşatma kaldırıldı. Şam Guta’da IŞİD varlığı sona erdi. Deyruz Zor’da Nusret Cephesi ve diğer grupların varlığı sona erdi. Savaş Kalemun’a yayıldı.

15 Temmuz: İslam Cephesi ve Nusret Cephesi Hamidiye silah depolarını ele geçirdi.

Direnişçiler Rahcan’a saldırdı. 40’a yakın tank, bir çok askeri araç ve silah ele geçirildi.  

Direnişçiler Şam'ın Abbasiyin semtini ele geçirdi. Şam’ın kalbine yerleştiler. Livau Tevhid, İslam Cephesi, Nusret Cephesi ve diğer muhalif gruplar ile beraber; CIA destekli gruplara saldırı başlattılar.

Nusret Cephesi Kalemun’da Hizbullah’a saldırıları. Birçok Hizbullah militanı öldürüldü. 

17 Temmuz: Muhalifler Rahcan bölgesini aldı. Büyük silah depoları ele geçirdi.

Muhalifler  Meliha’daki saldırılarında Esed rejimi ağır kayıplar verdi.

16 Temmuz: Hama Morek’te 40 Esed  askeri öldürüldü 4 tank imha edildi. Cebeli Türkmen’de Şii 50 asker öldürdü.

17 Temmuz: Nusret Cephesi, Kalemun’da 559. Alayı ele geçirdi.

20 Temmuz: Humus Tedmur’da IŞİD 400+ rejim askeri öldürdü. Sokaklarda çoğunu infaz etti. Morek’te rejim 200+ asker kaybetti. Hizbullah bölge komutanı da öldürüldü.  

22 Temmuz: Muhalifler İdlib'in Harem şehrini ve Kuzey Neva’da Tel Umm Havran’ı ele geçirdiler.

23 Temmuz: İslami Cephe Hama’da 30+ rejim askeri öldürdü.

24 Temmuz: Nuret Cephesi, Nabek’de Radar üssünü ele geçirdi.

Muhacirler ve Ensar Ordusu Dera’da büyük askeri depo ele geçirdi.  

 25 Temmuz: Muhalifler Hama Hattab silah depolarını ele geçirdi.

Bu özet sadece büyük gelişmeleri ele almıştır.

incanews

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum