1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Süleyman Soylu için yolun sonu mu?
Süleyman Soylu için yolun sonu mu?

Süleyman Soylu için yolun sonu mu?

Osman Sert, Sedat Peker’in bir kısmı itiraf niteliği taşıyan beyan ve iddiaları sonrasında zor bir süreç yaşayan ve son günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gözünden düştüğü anlaşılan Süleyman Soylu’nun zor denklemini yorumlamış.

08 Temmuz 2021 Perşembe 13:35A+A-

HAKSÖZ-HABER

Soylu Türkiye gündemindeki gücünü kaybetmiş durumda

Karar gazetesindeki “Soylu'nun zor denklemi” başlıklı yazısında (8 Temmuz 2021) Süleyman Soylu’nun her ne kadar İçişleri koltuğunda oturmaya devam etse de gücünü kaybettiğini belirten Osman Sert, “Peker’in gündeme getirdiği iddialar yakın vadede hukuki bir sonuç üretecek gibi durmuyor ama ilk kalıcı siyasi sonucunu verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu iktidar siyaseti ve Türkiye gündemindeki gücünü bakanlık koltuğunda otursa bile kaybetmiş durumda.” dedi.

Erdoğan’ın Soylu’yu hariçte bırakan bir iletişim dili kullanması neyin işaretçisi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın terörle mücadeledeki başarısı ile övünen Süleyman Soylu’nun aksine bunu MİT ve TSK’ya hamletmesinin de aslında Soylu’nun gidici olduğunun işaret fişeklerinden birisi anlamına geldiğini belirten Osman Sert şunları söyledi:

“Bu son konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan terörle mücadeleye dair verdiği örneklerin neredeyse hepsini, yurtdışı harekatlardan ve özellikle PKK, DAEŞ ve FETÖ’ye karşı Milli İstihbarat Teşkilatı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyonlardan seçti. Cumhurbaşkanı MİT ve TSK’nın başrolü oynadığı harekatların altını çizerek, terörle mücadelede bir başarı varsa bunun Soylu’ya yazılmasının önüne geçecek bir iletişim dili kullanıyor.

Peker’in son bir ayda, Soylu’yu ve çevresindekileri tek tek hedef alması ve etkisiz hale getirme çabası, Erdoğan sonrasında da bu kadronun siyasi kariyerini zora sokacak açıklamalarda bulunması kritik bir süreci işaret ediyor. Ancak sadece gözlemlerden oluşan bir yargıya evrilmeden önce Soylu’nun zor denklemini de görmek gerek.”

Soylu için yolun sonu mu?

Mevcut durumda Süleyman Soylu’yu bekleyen muhtemel senaryonun istifa etmesi olduğuna dikkati çeken Sert, bunun ise Soylu ve ekibi açısından zor bir denklem niteliği taşıdığını, işin ucunda sadece koltuğunu kaybetmenin değil siyasi ikbalini yitirme riskinin de bulunduğunu ve MHP’nin de koruma kalkanı sağlayıp sağlayamayacağının son derece belirsiz olduğunu şu cümlelerle ifade etti:

“Bir yanda Erdoğan tarafından eski yakınlığı göremeyen, istifa söylentileri ciddiye alınacak seviyeye gelen ama istifa da etmeyen, beraberinde de görevden alınmayan ve eski gücünü kaybetmiş bir İçişleri Bakanlığı profili var. Bu durumda siyaseten sürdürülmesi zor bir ilişkide beklenen Soylu’nun istifa etmesidir.

Diğer yanda ise Soylu açısından gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan görevde iken gerekse de seçimler sonrasında bir iktidar değişikliğinde hakkındaki bu kadar iddiaya karşı kendisini koruyacak bir mekanizmadan emin olamama durumu bulunuyor. MHP’nin bu koruma kalkanını sağlayıp sağlayamayacağı ise en azından şimdilik belirsiz.”

*

Osman Sert’in Karar gazetesinde yayımlanan yazısının tam metni >>>

HABERE YORUM KAT

5 Yorum