1. HABERLER

  2. HABER

  3. Soruşturma Komisyonu "Yüce Divan"a Gerek Yok Dedi!
Soruşturma Komisyonu "Yüce Divan"a Gerek Yok Dedi!

Soruşturma Komisyonu "Yüce Divan"a Gerek Yok Dedi!

Dört eski bakan hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturan Meclis Komisyonu’nda yapılan oylamada eski bakanların ‘Yüce Divan’a sevkine gerek olmadığı’ kararlaştırıldı.

05 Ocak 2015 Pazartesi 17:57A+A-

17 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında gündeme gelen iddialarla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu’nda yapılan oylamada eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler’in ‘Yüce Divan’a ‘sevkine gerek olmadığı kararlaştırıldı. AK Parti’den 9, CHP’den 4, MHP’den 1 üyenin yer aldığı komisyonda yapılan oylamada karar da 9'a 5 oyla alındı. Yüce Divan’a sevk kararı çıkmadı. Yüce Divan kararının çıkması için 14 üyeli komisyonda en az 8 üyenin Yüce Divan yönünde oy kullanması gerekiyordu.

Komisyon Başkanı: Çift taraflı havan atışı yapıldı

Kararın ardından açıklama yapan Komisyon Başkanı AK Parti'li Hakkı Köylü, kararın gerekçelelerini gerekçeli kararda yazacaklarını söyledi. "Her suçla ve her bakanla ilgili herkes kendi görüşünü söyledi" diye konuştu.

Köylü, "Baskı hissettiniz mi?" sorusuna, "Ne baskısı, herkes serbest. Ben sadece şunu söyledim: Çift taraflı havan atışı yapıldı, bize sirayet etmedi" diye cevap verdi. 

Köylü, 9 Ocak'a kadar raporu Meclis Başkanlığı'na vereceklerini de söyledi.

Meclis Soruşturma Komisyonu’nda daha önce 22 Aralık’ta yapılması planan oylama eski bakanların mal varlıkları hakkındaki MASAK raporuna yaptıkları itiraz üzerine 5 Ocak 2015’e ertelenmişti.

Son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek

Bundan sonraki süreçte Meclis Soruşturma Komisyonu raporunu hazırlayıp Meclis Başkanlığı’na sunacak. CHP daha önce muhalefet şerhi yazacacağını açıklamıştı. Rapor Meclis Başkanlığı tarafından bastırılıp dağıtılacak ve ardından da Genel Kurul gündemine gelecek.

Meclis İçtüzüğü komisyon raponunun Meclis Başkanlığı’na verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde bastırılıp dağıtılmasını öngörüyor. Rapor dağıtıldıktan sonraki 10 gün içinde de Genel Kurul’da ele alınacak. Meclis Genel Kurulu’nda muhalefet, komisyonun aldığı ‘Yüce Divan’da yargılanmalarına gerek yok kararının aksine, eski bakanların Yüce Divan’a sevki yönünde önerge verecek.CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Genel Kurul’da bu yönde bir önerge vereceklerini açıkladı. Genel Kurul’daki oylama ise gizli yapılacak.  

Meclis İçtüzüğüne göre Meclis Soruşturması ile ilgili siyasi partiler grup kararı alamıyor. Ancak Meclis Soruşturma Komisyonu’ndan çıkan kararın AK Parti’nin genel tavrı konusunda belirleyici olması bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Trabzon’da yaptığı açıklamada dört eski bakan hakkında Genel Kurul’da yapılacak oylamada komisyon kararına uyacağını söyledi. Canikli “ Komisyon ne karar verirse o karar bizim açımızdan geçerlidir, o karar bizim açımızdan doğrudur” dedi.

Yüce Divan için AK Parti’nin fire vermesi gerekiyor

Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada Yüce Divan kararının alınması için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu yani 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Genel Kurul’daki oylama ise gizli yapılacak. Bağımsız milletvekilleri eklendiğinde Meclis’te muhalefet cephesinin sandalye sayısı 224’ü buluyor. Muhalefet cephesinin hiç fire vermemesi durumunda Genel Kurul’da Yüce Divan kararı için muhalefetin 52 oya daha ihtiyacı bulunuyor. Yani Yüce Divan kararı için AK Partili milletvekillerinin tavrı belirleyici olacak.

Meclis'teki sandalye dağılımı şöyle: 

Adalet Ve Kalkınma Partisi            312

Cumhuriyet Halk Partisi                 128

Milliyetçi Hareket Partisi                52

Halkların Demokratik Partisi          26

Bağımsız Milletvekili                     12

Demokratik Bölgeler Partisi             1

Elektronik Demokrasi Partisi           1

Demokratik Gelişim Partisi             1

Millet Ve Adalet Partisi                   1

Anadolu Partisi                                1 

Al Jazeera 

HABERE YORUM KAT