1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sorun İsviçre’de mi yoksa biz de mi?
Sorun İsviçre’de mi yoksa biz de mi?

Sorun İsviçre’de mi yoksa biz de mi?

Rusya’nın yaptırımları karşısında Avrupa ülkeleri tasarruf çağrısı yaparken Türkiye niçin bir şey yapmıyor?

11 Ağustos 2022 Perşembe 11:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi başta Batı ülkeleri olmak üzere çok geniş bir kesim tarafından tepkiyle karşılandı. Aylardır devam eden savaşta Rusya istediğini elde edemezken Ukrayna’nın da gerçek anlamda başarılı olduğunu söylemek mümkün değil.

Rusya’nın işgal girişiminin sonuçları ise Rusya’ya uygulanan ambargolar ve Rusya’nın buna karşı Avrupa’yı başta doğalgaz olmak üzere enerji politikalarıyla tehdit etmesiyle görüldü. Avrupa doğalgaz konusunda Rusya’ya bağımlı durumda. Rusya’ya karşı atılan adımların doğrusal sonuçları ise Avrupa halklarının bir takım konforlarından taviz vermesini gerekli kılıyor.

Avrupa kıtasında soğuk geçecek kış günleri için hükümetler toplumu uyarıyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya'da elektrik kesintisi sırasında ihtiyaç duyulacaklar listesi yapılmış, mum, giysi ve kamp ocağı gibi malzemelerin hazır halde bulundurulması gerektiği belirtilmişti. Benzer bir haber İsviçre'den geldi. Ülkedeki Federal Elektrik Komisyonu Başkanı Werner Luginbühl, halktan mum ve odun stoklamasını istedi.

Rusya’nın doğalgaz aktarımını sınırlaması veyahut fiyatları uçuk noktalara getirmesi durumunda Avrupa hükümetleri şimdiden hazırlıklara başlamışa benziyor. Bu gayet anlaşılır bir durum. Hatta bir yandan takdiri hak eden bir davranış. Avrupalıların elde ettikleri zenginliğin kaynağı oldukça tartışmalı olmakla birlikte darlık zamanlarında konforlarından feragat etme disiplinini göstermelerinden bizim de bir şeyler öğrenmemiz gerekiyor!

Türkiye de doğalgaz konusunda Rusya’ya bağımlı durumda. Rusya ise Türkiye’nin attığı her adımda karşısında yer alan bir ülke. Libya, Karabağ, Suriye, Ukrayna meselelerinde Rusya ile ya doğrudan ya da dolaylı yoldan çatışma içindeyiz…

İktidara yakın medya kuruluşları Almanya ve İsviçre hükümetlerinden yapılan “odun  ve mum stoklayın, tasarruf yapın” çağrılarını “Avrupa’nın hal-i pürmelali” şeklinde haberleştirirken asıl mesele gözlerden kaçıyor. Rusya’dan en pahalı doğalgazı alan ülke Türkiye! Asıl tasarruf yapması, odun ve mum stoklaması gereken biziz özetle! 

Rusya’nın boyunduruğuna girmektense konforlarımızdan taviz vermeye hazır olmamız lazım. Türkiye’nin Rusya dışında doğalgaz satın aldığı bir diğer ülkenin İran olduğu düşünüldüğünde tasarrufun nasıl bir zorunluluk olduğu ayan beyan ortaya çıkıyor. En temelde yaşam standartlarımızın ve bakış açımızın ciddi anlamda bir değişikliğe gitmesi gerekiyor.

Yaşanan ekonomik darboğazın da etkisiyle Türkiye’de hayat koşulları git gide zorlaşırken internetten alışveriş rakamları ise her geçen gün artış gösteriyor. Oldukça ilginç veriler sunan bu durum bütün dünyanın bir şeylerin değişmesi gerektiğinin farkında olduğunu ancak Türkiye toplumunun yaklaşmakta olan problemlerden haberinin olmadığını kanıtlıyor!

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum