1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sol-Kemalizm’in içler acısı kültür karmaşası
Sol-Kemalizm’in içler acısı kültür karmaşası

Sol-Kemalizm’in içler acısı kültür karmaşası

Hayat Bilgisi dersi testinde yer alan sorular sol-Kemalistleri alarm durumuna geçirmiş!

16 Nisan 2023 Pazar 18:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye halkının inançları ile devletin kurucu ideolojisi arasındaki fay hattı bu ülkenin en büyük gerilimi. Kemalizm’in Batılılaşma uğruna ortaya koyduğu çaba aynı zamanda Türkiye’de yaşanan yabancılaşmanın da mimarı!

Kemalistler toplumu Batılılaştırabilmek adına en gündelik ritüellerden en köklü kurumları kadar her şeyi değiştirdiler. Tam anlamıyla başarılı olamadılar ama ortaya ucube bir sosyo-kültürel yapı çıktı. Kemalistlerin bu militarist modernlik öğretisi ise hala oldukça belirleyici…

Cumhuriyet gazetesi Kırklareli Ziya Gökalp İlkokulu’nda Hayat Bilgisi testinde sorulan bazı soruları “skandal” olarak nitelemiş… Soru şöyle:

Soru: Hangi öğrencinin anlattığı, bizim kültürümüze ait değildir?

A) Amcamı askere uğurladık.

B) Yılbaşı gecesinde teyzemlerle yemek yedik.

C) Ablamın düğününde çok eğlendik.

Yanıtlarda doğru şıkkın B olduğu belirtiliyor.

174244976-test-kitabi-739x1024.webp

Diğer sorularda ise Hacivat-Karagöz, kına gecesi vb. gelenek, görenekler ile alakalı detaylara yer veriliyor. Skandal soru olan “yılbaşı gecesi” sorusu karşı karşıya olduğumuz kültür karmaşasını gözler önüne seriyor.

Ramazan ayı ve bayramlarla, namaz ve tekbirle sorunu olan bir zihniyet “yılbaşı gecesi yemeğini” kendi “kültürüne” ait görüyor… Daha fazla söze hacet yok! Bu insanların nasıl bu hale geldiği ayrıca düşünmek gerekiyor. Kendileri böyle düşünürken bir yandan toplumu da kendi seviyelerine çekme derdinde olmaları ise paranoyaklık düzeyinde psikolojik bir vaka ile karşı karşıya olduğumuzun kanıtı!

 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum