1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Sisi Sıradan Mısırlıların Hayatına Bile Zarar Veriyor
Sisi Sıradan Mısırlıların Hayatına Bile Zarar Veriyor

Sisi Sıradan Mısırlıların Hayatına Bile Zarar Veriyor

Ekonomistler ve yatırım bankaları Mısır’ın ekonomik reformlarının büyük bir başarı elde ettiğini söylüyor. Ancak sıradan Mısırlılar günlük hayatlarında bir gelişme göremediklerinden şikayet ediyorlar.

31 Ağustos 2019 Cumartesi 14:25A+A-

Ekonomistler ve yatırım bankaları Mısır’ın ekonomik reformlarının büyük bir başarı elde ettiğini söylüyor. Zeynep ise öyle düşünmüyor. “Her şey çok pahalı” diyor yaşlı kadın Kahire’nin merkezindeki bir pazara doğru yürürken. “ Temel şeyleri kastediyorum – elektrik pahalı, gaz pahalı, su pahalı, hayat pahalı. İnsanlar ne yapsın bu durumda? Hayatını sürdürmek için hırsızlık mı yapmalı bu halk?”

Kağıt üstünde, veriler 2016 yılında IMF ile birlikte yapılan reformların işe yaradığını gösteriyor. Enflasyon geçen ay, yakıt fiyatlarına yapılan zamlara rağmen son dört yılın en düşük seviyesindeydi. 2018’in 2. çeyreğinde %9,9 olan işsizlik 2019’un 2. çeyreğinde %7,5’e geriledi ve petrol dışı özel sektör Temmuz ayında az da olsa büyüdü.

Ancak sıradan Mısırlılar fiyatların arttığı, para biriminde devalüasyonun yaşandığı ve IMF’ye olan 12 milyar dolarlık borcu ödemek için kemer sıkma politikalarının uygulandığı yılların ardından günlük hayatlarında bir gelişme göremediklerinden şikayet ediyorlar.

Orta yaşta bir fırıncı olan Muhsin Kemal gençlerin iş bulma mücadelesi verdiklerini, iş bulduktan sonra da yeterli ücret alamadıklarını söylüyor ve özellikle de bir aile kurmaya yetecek kadar bir kazanç elde etmek isteyen gençlerin şunları muhasebe etmek zorunda kaldığını ifade ediyor:

“Bir genç ne kadar kazanabilir? 3,000 Mısır lirası? Tamam, peki bir daire kirası ne kadar? 1,200 ile 1,700 lira civarı… Bu genç su faturasını neyle ödeyecek, elektrik faturasını neyle ödeyecek, gaz faturasını neyle ödeyecek? Hangi ulaşım aracını kullanacak? Bugün en uzuz otobüs bileti 5 lira”

Kahire merkezli think-tank kuruluşu Signet’in başındaki isim olan Angus Blair hükümetin mega projelere odaklanmak yerine ülke genelinde küçük üretim projelerine yatırım yapması gerektiğini söylüyor. Blair hükümetin aynı zamanda özel sektörün de daha hızlı büyümesi için çaba sarf etmesi gerektiğini ifade ediyor:

“Ekonomi ciddi bir şekilde büyüdü ancak henüz önemli düzeyde bir iş yaratılması sonucunu doğurmadı.”

Sisi geçen yıl şöyle diyordu: “Sizden istenilen tek bir şey: bekleyin ve görün. Bekleyin ve görün Mısır’da gerçekleştirilen harika işleri…”

Muhsin çok uzun süredir beklemekten şikayetçi: “Şimdiye kadar ben herhangi bir gelişme göremedim. Biz sabrediyoruz ancak bu sabrın sonu nereye varacak?”

Reuters’tan Türkçeye: Haksöz-Haber

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT