1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. 'Sisi Esprisi' Koltuğundan Etti
'Sisi Esprisi' Koltuğundan Etti

'Sisi Esprisi' Koltuğundan Etti

İslâm İşbirliği Teşkilâtı Genel Sekreteri İyad Medeni, darbeci Sisi ile ilgili yaptığı espri sonrasında Kahire yönetiminden gelen tepkiler nedeniyle görevinden istifa etti.

01 Kasım 2016 Salı 11:24A+A-

Medeni, Tunus'ta düzenlenen 1. ISESCO Eğitim Bakanları Konferansı'nın açılışında Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi'ye "Sisi" diye hitap ettikten sonra, "Affedersiniz... Sibsi. Bu, büyük bir hata" dedi ve ekledi; "Sayın Başkan, sizin buzdolabınızda eminim sudan daha fazlası vardır."

İşte bu son cümle Sisi çetesinin büyük tepkisini çekti. Sisi çetesine bağlı Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Medeni'nin bu esprisinin Mısır'a yapılmış bir "hadsizlik" olduğunu ifade etti.

Mısır'ın Medeni'ye bu denli sert tepki göstermesinin nedeni ise, söz konusu cümlenin Mısır iç kamuoyunda Sisi'ye yönelik eleştirilerde de kullanılıyor olması...

Sisi'nin, Şarm eş-Şeyh'te 1. Ulusal Gençlik Konferansı çerçevesinde yapılan "Döviz Kuru Krizi" başlıklı buluşmada gençlere, "Ben de sizden biriyim. Allah şahit, 10 yıl boyunca buzdolabımda sadece su vardı ancak kimseye durumumdan şikayet etmedim" demesi üzerine ülkede "buzdolabı ve su" yazılı etiketler (hashtag) gündem olmuştu.

Medeni, bu sözlere atıfta bulunarak yaptığı espri sonrası Sisi şebekesinin girişimleriyle görevi bırakmak zorunda kaldı. Medeni'nin istifasının resmi gerekçesi ise 'sağlık sorunları' olarak gösterildi.

Suudi Arabistanlı Medeni'nin yerine ise Riyad yönetimi, eski Suudi Arabistan Sosyal İşler Bakanı Yusuf Ahmed el-Useymin'i aday gösterdi.

Sisi cuntası bu kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

HABERE YORUM KAT