1. HABERLER

  2. HABER

  3. EĞİTİM

  4. Şimşek: Türkiye Nüfusu Ortaokul Terk
Şimşek: Türkiye Nüfusu Ortaokul Terk

Şimşek: Türkiye Nüfusu Ortaokul Terk

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun halen Türkiye'nin en temel sorunlarından biri olduğunu söyledi. 25 yaş üstü nüfusun ortalama eğitiminin 7,6 yıl olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Ortaokul terk bir nüfusa sahibiz" dedi.

04 Mart 2016 Cuma 01:07A+A-

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bugün enflasyon rakamları açıklandı, 9'un üzerinden, 9'un altına indi, 8,8 civarına. Fakat doğrusu enflasyon bizim hâlâ karşı karşıya olduğumuz en temel sorun alanlarından bir tanesi” dedi.

“Mutlaka bu konuda önümüzdeki dönem dikkatli bir politika gütmemiz gerekiyor” diyen Şimşek, “Her ne kadar manşet enflasyon indiyse de, çekirdek enflasyon yükselmeye devam ediyor. Çekirdek enflasyon neredeyse çift haneye dayanmış durumda" diye konuştu.

Bakan Şimşek, Okan Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulan 'Okan Finans Lab' ve 'İşletme Strateji Lab' adlı iki laboratuvarın açılışına katıldı.

DHA’nın naklettiğine göre uzun vadede hedeflerinin enflasyonu yüzde 5’in altına indirmek olduğunu söyleyen Şimşek, bunu verimlilik artışı yoluyla, yani “daha çok üreterek, aynı çalışan sayısı, aynı ortamı kullanarak, daha çok üretim” yoluyla yapacaklarını söyledi.

‘Nüfus ortaokul terk’

“Türkiye'nin işgücü piyasası büyük yapısal sorunlarla karşı karşıya” diyen Şimşek, “Yeni Türkiye'deki 25 yaş üstü nüfusun ne kadar süre okulda geçirdiğini sorarsanız 7,6 yıldır. Yani ortaokul terk bir nüfusa sahibiz” dedi.

Şimşek şöyle devam etti:

“Nitelik olarak OECD'nin yine en geri ülkelerinden birinci veya ikincisiyiz. Kıdem tazminatında dünyada birinci sıradayız. Part-time (yarı zamanlı) çalışmada muazzam engeller var.

Bizim özellikle kadınların ve gençlerin çalışması için part-time'ın önünü açmamız lazım. Aslında bu reformları biz 2007'den beri konuşuyoruz. Fakat sendikalar buna karşı çıkıyor. Daha çok istihdamı sağlayacak reformlara genelde karşı bir duruş var.”

Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatının olmadığı ülkelerde işsizliğin yüzde 5-6 civarı olduğunu söyleyen Şimşek, “Kıdem tazminatının olduğu bizim gibi ülkelerde, mesela Avrupa Birliği'nde ortalama işsizlik, yüzde 10 ve üzeri” dedi.

“Bunu 'Kıdem tazminatını kaldıralım' anlamında söylemiyorum” diyen Şimşek, “Ama sistemi yeniden düzenlememiz, daha çok istihdam için, sendikalar için, aslında işçi kardeşimiz için gerekli” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT