1. HABERLER

  2. HABER

  3. Silivri’de Ulusalcılar Mahkemeyi Basmaya Kalktı!
Silivri’de Ulusalcılar Mahkemeyi Basmaya Kalktı!

Silivri’de Ulusalcılar Mahkemeyi Basmaya Kalktı!

Silivri’de görülen Ergenekon Davasında gerilim had safhada. Duruşmaya 4 kez ara verildi. Başbuğ, salonu terk etti.

13 Aralık 2012 Perşembe 16:38A+A-

Ergenekon Davasını etk,lemek için Kemalistler, ulusalcılar, darbeciler, sosyalistler Silivri'de toplandı.

Ergenekon Davası'nda avukatlar masaları yumruklarken İlker Başbuğ, Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız salonu terk etti, duruşmaya dördüncü kez ara verildi.

Ergenekon Davası'nın bugünkü duruşmasında gerginlikler hız kesmiyor. Sanık avukatlarının sürekli protestolarına sahne olan duruşmada mahkeme iddianameyi okumaktan vazgeçip rapor okumaya başladı. Avukatların protestosunun artması üzerine duruşmaya dördüncü defa ara verildi.

ergenekon-davasi_silivri01.jpg

Sabah saatlerinde Silivri'de Ergenekon davası için mahkeme salonu önünde toplanan CHP, İP ve ADD üyelerinin mahkeme salonunu basmak istemesi üzerine jandarma müdahale etti.

Bariyerleri yıkmak isteyen gruplara Jandarma müdahale etti. Jandarma biber gazı sıkarak grupları uzaklaştırdı.

Bu arada salonda da çıkan tartışmalar sebebiyle duruşmaya ara verildi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, birleşen bir dava dosyasının iddianamesini okuyacağını belirtmesi üzerine, sanık avukatları söz istedi. Özese, avukatlara söz vermedi. Bunun üzerine Özese ile avukatlar arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Salondaki izleyiciler de avukatları destekleyerek, alkışlamaya başladı.

Mahkeme Başkanı Özese, izleyicilerin dışarı çıkarılması için duruşmaya ara verdi.

ergenekon-davasi_silivri02.jpg

Öte yandan eylemcilerden bir grup gazetecilere saldırdı. Canlı yayın araçlarına pet şişe atan grup, gazetecileri 'Ergenekon haberlerine yeterince' yer vermemekle suçladı.

DURUŞMA İZLEYİCİSİZ DEVAM ETTİ

Aranın ardından duruşmaya izleyicisiz devam edildi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, temsilen iki avukata söz hakkı verdi. Avukat Celal Ülgen, duruşmada bir takvim belirlenmesini istedi. Bunun üzerine Özese, duruşmada sırasıyla neler yapılacağını anlattı.

Daha sonra Başkan Özese, birleştirilmesine karar verilen iddianamenin okunacağını belirtti. Bu sırada ayağa kalkan avukat Vural Ergün, söz hakkı istedi. Başkanın temsilen avukat Ülgen'in konuştuğunu belirterek söz hakkı vermedi. Ancak avukat Ergül, itirazlarına devam etti. Başkan söz hakkı vermeyip yerine oturmasını istemesi üzerine Ergül, "savunma söz hakkı istiyor" şeklinde slogan atmaya başladı.

Bunun üzerine Başkan Özese, avukatın dışarı çıkarılmasını istedi. Bu istek üzerine de avukatlar tepki gösterdi. Başkan Özese, "Jandarma çıkarmasın, avukat kendisi çıksın" dedi. Ancak avukat Ergül'ün çıkmaması nedeniyle bu kez Başkan Özese, "Zorla çıkarılmasına karar verildi." dedi.

Bu karar üzerine, avukatlar alkışlarla tepki gösterdi. Bazı CHP milletvekilleri de ayağa kalkmayan avukatlara 'ayağa kalkın' diyerek tepki göstermeye çağırdı. Başkan Özese de duruşmaya ara verdi.

ergenekon-davasi_silivri03.jpg

Arada, tutuklu sanıkların yayına gitmek isteyen CHP Milletvekili Namık Havutçu'yu bir üsteğmen engelledi. Engellenen vekil tepki gösterip geçmek isteyince asker kolundan tutarak engel olmaya çalıştı. Arka sırada oturan CHP Milletvekili Muharrem İnce bağırarak "Dokunma kırarım elini" dedi. Diğer vekillerin ve rütbeli askerlerin araya girmesiyle vekiller yerlerine geçti.

BAŞBUĞ DURUŞMAYI TERK ETTİ

''Ergenekon'' davasında, birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasını avukatlar, alkışlarla ve oturdukları masaları yumruklayarak protesto ederken, tutuklu sanıklar eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız salonu terk etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, öğle arası sonrası yeniden başladı. Duruşmada, ''Ergenekon'' davası ile birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasına geçildi.

İddianame üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu tarafından okunduğu sırada sanık avukatları, alkışlarla ve masalarını yumruklayarak protesto etti.

Bu sırada, tutuklu sanıklardan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız duruşma salonunu terk etti.

Başbuğ'un salondan ayrılırken ''Yargılamayı görün'' dediği duyuldu.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yeniden ara verdi. Aradan sonra mahkeme iddianameyi okumaktan vazgeçip rapor okumaya başladı. Avukatların protestosunun artması üzerine duruşmaya dördüncü defa ara verildi.

ergenekon-davasi_silivri04.jpg

MANZARALAR

İlker Başbuğ salona girdiği sırada, "Türkiye sizinle gurur duyuyor" şeklinde sloganlar atıldı. Bir süre yerlerine oturmayan sanıklar izleyicileri selamladı. Milletvekili Mustafa Balbay ve Gazeteci Tuncay Özkan, duruşma salonuna el ele girdikten sonra izleyicilere selam verdi. Özkan daha sonra salona dönerek izleyicilere "Adalet istiyoruz" diye bağırdı. Bunun üzerine salondakiler "Adalet istiyoruz" şeklinde slogan attı. CHP Milletvekilleri de Balbay ve Özkan salona girerken ayağa kalkıp, alkışlarla selamladı. 

***

Duruşmaya emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık katılmadı.

Duruşmada, tutuksuz yargılanan Kemal Alemdaroğlu ve emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın da aralarında bulunduğu 29 tutuksuz sanık ile bu davadan tutuksuz yargılanan ''Odatv'' davasından tutuklu Yalçın Küçük ile başka suçtan tutuklu Sami Hoştan da hazır bulundu. 

Duruşma salonunu basmaya kalktılar

Ergenekon Davası’nın görüldüğü Silivri duruşma salonu önünde sabahın ilk saatlerinden itibaren toplanan İşçi Partili, Tüm Gençlik Birliği, Atatürk Düşünce Derneği ve bazı CHP teşkilatı üyeleri güvenlikten sorumlu jandarmaya saldırdı.

Jandarma barikatını geçip salonu girip duruşmayı engellemek isteyen gösteriler ellerindeki sopalarla askerlere vurdu. Göstericilerin bazılarının ise güvenlik güçlerine yumruk attıkları görüldü. Duruşma salonu çevresindeki tel örgüleri tekmeleyen göstericilerin saldırdığı bazı askerler yakındaki ambülanslara taşınarak tedavi altına alındı. Jandarma saldırgan göstericileri güçlükle durdurdu.

ergenekon-davasi_silivri05.jpg

Duruşmayı izlemeye CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce, CHP İstanbul milletvekili Süheyl Batum ve aktris Tarık Akan da geldi.

***

Ergenekon davası sanıklarına destek olmak ve yargı üzerinde baskı kurmak amacıyla Silivri Cezaevi önünde toplanan bir isim dikkat çekti. Ergenekon sanıklarına destek olmak için gelenlerden biri de Deniz Harp Okulu eski Komutanı emekli Tuğamiral Türker Ertürk idi. Ertürk, duruşma salonu dışında Ergenekon’un medya ayağını oluşturduğu ileri sürülen Ulusal Kanal’a konuştu. Emekli Tuğamiral Ertürk kendi isteği ile emekli olduktan sonra İşçi Partisi’ne yakınlaşmıştı. İşçi Partisi’nin Aydınlık gazetesinde köşe yazmaya başlamıştı.

***

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan binbaşı rütbesinde iken 1971 yılında 9 mart darbe teşebbüsüne karıştığı için atılan Erol Bilbilik de Silivri Cezaevi önündeydi. Ergenekon davasına destek çıkmak için gelen bir başka isim ise emekli Tümgeneral Naci Beştepe idi. Beştepe bir süre önce Aydınlık gazetesinde yazılar kaleme almaya başlamıştı.

CHP'li milletvekillerinden avukatlara telkin

Vural Ergül'ün ifadelerini ''slogan'' olarak nitelendiren ve tutanağa geçiren Özese, avukata salondan çıkmasını söyledi. Avukat Ergül'ün salondan çıkmayacağını belirtmesi üzerine Başkan Özese, jandarma görevlilerine ''Zorla çıkarın'' emri verdi. Bu duruma sanık avukatlarının tümü itiraz etti. Basın mensuplarının bulunduğu bölümde oturan CHP milletvekilleri arasındaki 2 vekil, avukatlara ayağa kalkmaları yönünde telkinde bulundu. Avukatlar da ayağa kalkarak, mahkemenin kararını protesto etti ve bu kararın geri çekilmesini istedi. Bu sırada avukat Ergül, ''Beni zorla dışarı çıkaramazsınız'' diye bağırdı. Bağırmaya devam eden ve arka sıralara yönelen Ergül'e, meslektaşları da etrafında çember oluşturarak destek verdi. Başkan Özese, Ergül'ün ''Beni zorla dışarı çıkaramazsınız'' ifadesini de tutanağa geçirerek, duruşmaya yeniden ara verildiğini bildirdi.

 

HABERE YORUM KAT