1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Silah Bırakmaya ve Anadilde Eğitime Kapı...
Silah Bırakmaya ve Anadilde Eğitime Kapı...

Silah Bırakmaya ve Anadilde Eğitime Kapı...

Beşir Atalay’ın açıklamaları Kürt sorununda açılım politikalarının devamı anlamına mı geliyor?

09 Haziran 2012 Cumartesi 13:20A+A-

HAKSÖZ-HABER

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın dün CNN Türk’e verdiği mülakat Kürt sorununa dair AK Parti hükümetinin uzun bir zamandır ara verdiği Açılım Politikalarına devam edileceğinin sinyalleri olarak değerlendiriliyor.

Kuzey Irak Kürt Yönetiminin sık sık Ankara ve İstanbul’a gelip Hükümetle yaptığı görüşmelerin tezahürleri ortaya çıkıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Başbakan Erdoğan’ın Kürt sorununun çözümü yolunda gerçekleştirdikleri zirvenin kat edilen mesafenin göstergelerinden biri olarak görülüyor. Ancak KCK kapsamında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın ve bazı ilçe belediye başkanlarının tam da bu sürecin ortasında gözaltına alınmaları sürecin pek de kolay işlemeyeceğinin bildik işaretlerinden biri olarak okunabilir.

Beşir Atalay’ın Hande Fırat’a verdiği mülakatta öne çıkan PKK’nın silah bırakması ve bizzat Başbakan Erdoğan tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacak anadilde eğitim çalışmaları konuşulmuştu. Fakat Atalay’ın “ABD zaten bu işin tarafıdır Irak’taki pozisyonu sebebiyle” cümlesi görmezden gelinemeyecek ve üzerinde dikkatle durmayı gerektirecek bir siyasal tercihi de işaretliyor.

Kürt sonunun çözümünde ABD’nin doğal bir kolaylaştırıcı ve çözüm ortağı olarak dayatan süreçte hep Barzani-Talabani çizgisinin ve PKK’nin pragmatik siyaseti gündem olduysa da Türkiye devletinin inkarcı-asimilasyoncu işleyişinin buradaki payı üzerinde yeterince durulmamıştı.

Atalay’ın önümüzdeki sürecin ipuçlarına dair açıkladığı görüşler için tıklayınız…

 

HABERE YORUM KAT