1. HABERLER

  2. HABER

  3. Şike Davasında Savcının Ceza Talepleri
Şike Davasında Savcının Ceza Talepleri

Şike Davasında Savcının Ceza Talepleri

Şike davasında Aziz Yıldırım ve İ. Ekşioğlu'nun tutukluluk halinin devamına, 5 kişinin tahliyesine karar verildi. Yıldırım'a 39 yıl isteniyor.

02 Haziran 2012 Cumartesi 09:24A+A-

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen şike davasında 9 tutuklu sanık için yapılan tahliye talepleri hakkında karar verildi.

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Asbaşkan İlhan Ekşioğlu, Olgun Peker ve Yusuf Turanlı için yapılan tahliye talebi reddedildi.

Ali Kıratlı, Bülent İşcan, Sami Dinç, Haldun Şenman ve Ahmet Çelebi'nin ise tahliyesine karar verildi.

Bir sonraki duruşma 25-26-27 Haziran tarihlerinde yapılacak. 


"Futbolda şike" iddialarına ilişkin davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurmak, şike ve "teşvik primi vermek" suçlarından 39 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

"Futbolda şike" davasında, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in de "teşvik primi vermeye teşebbüs etmek" ve "belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin etmek" suçlarından 1 yıl 9 ay ile 5 yıl 3 ay arasında hapisle cezalandırılması istendi.

39 Yıl Hapis Cezası İstedi
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı Ufuk Ermertcan, Aziz Yıldırım'ın "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurmak" suçundan 2 ile 6 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Aziz Yıldırım'ın 7 Mart 2011'deki Gençlerbirliği-Fenerbahçe, 9 Nisan 2011'deki Eskişehirspor-Fenerbahçe, 1 Mayıs 2011'de oynanan İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Fenerbahçe maçı, 8 Mayıs 2011'deki Kardemir Karabükspor-Fenerbahçe maçı, 15 Mayıs 2011'deki Fenerbahçe-Ankaragücü maçı ve 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike yapılması eylemi nedeniyle 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 1,5 ile 4,5 yıl arasında hapis cezası öngören 11. maddesinin 1. ve 4. fıkrası ile B ve C bendi uyarınca 6 kez cezalandırılmasını isteyen savcı Ermertcan, Yıldırım'ın 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzonspor-Bursaspor, 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor ve 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzonspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçlarında teşvik primi verilmesi eylemine uygun olan 6222 sayılı Kanun'un 9 ay ile 2 yıl 3 ay arasında hapis cezası öngören 11. maddesinin 1. ve 4. fıkrasının B ve C bendi ile 5. maddesi uyarınca 3 kez cezalandırılmasını öngördü.

Buna göre, Yıldırım'ın, "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurmak", "şike" ve "teşvik primi vermek" suçlarından toplam 13 ile 39 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

Beraat İstemleri
Aziz Yıldırım'ın 21 Şubat 2011'deki Manisaspor-Trabzonspor ve 26 Şubat 2011'deki Fenerbahçe-Kasımpaşa maçlarında şike yapıldığı, 6 Mart 2011'deki Bursaspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve 20 Mart 2011'deki Gençlerbirliği-Trabzonspor maçlarında teşvik primi verildiği iddialarına ilişkin suçlamalardan beraatine karar verilmesini isteyen savcı Ermertcan, Yıldırım hakkında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un ''bu maddede tanımlanan suçlardan dolayı cezaya mahkumiyet halinde, kişi hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi hükümlerine göre, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyetler icra edilen tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına hükmolunur'' hükmünü içeren 11. maddesinin de uygulanmasını talep etti.

Savcı Ermertcan, Yıldırım hakkında, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un "Seyirden yasaklanma" başlığını taşıyan 18. maddesinin uygulanmasını da öngördü.

Şener İçin de Hapis İstemi
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, davanın tutuksuz sanıklarından Sadri Şener'in 23 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe maçında, "teşvik primi vermeye teşebbüs etmek" suçundan 9 ay ile 2 yıl 3 ay ve "belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin etmek" suçundan da 1 ile 3 yıl arasında olmak üzere, toplam 1 yıl 9 ay ile 5 yıl 3 ay arasında hapisle cezalandırılmasını istedi.

Savcı Ermertcan, Şener'in, 15 Mayıs 2011 tarihindeki Ankaragücü-Fenerbahçe maçında "teşvik primi vermek" suçlamasından ise delil yetersizliğinden beraatini talep etti.

Nevzat Şakar'a Beraat İstemi
Davanın tutuksuz sanıklarından Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı Nevzat Şakar hakkındaki "tehdit" suçundan, davacının şikayetinden vazgeçmesi üzerine açılan davanın düşürülmesini isteyen Ermertcan, Şakar hakkında 11 Mayıs 2011'deki  Fenerbahçe-Ankaragücü maçında teşvik verildiğine ilişkin suçlamayla ilgili de, yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesini istedi.

Mosturoğlu İçin Hapis İstemi
Savcı Ufuk Ermertcan, Ekşioğlu ve Mosturoğlu'nun, "örgüte üye olmak", "5 maçta şike yapmak","3 maçta teşvik primi vemek" ve "maç sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya menfaat temin etmek" suçlarından toplam 2 yıl 10,5 ay ile 10 yıl 10,5 ay arasında hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Savcı Ermertcan, Ekşioğlu'nun 4 maçla ilgili teşvik ve şike iddialarına ilişkin suçlamalardan ise beraatini istedi.

Davanın 1 Numaralı Sanığına 42 Yıl Hapis İstemi
Dava kapsamında Aziz Yıldırım ile birlikte "suç örgütü lideri" olduğu iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker'in, "suç örgütü kurmak" suçundan 3 ile 9 yıl, 2 kez "konut dokunulmazlığının ihlali" suçundan 2 ile 6, 2 kez "tehdit" suçundan 4 ile 10 yıl, "resmi belgede sahtecilik" suçundan 2 ile 5 yıl ve "rüşvet vermek" suçundan da 4 ile 12 yıl olmak üzere toplam 15 ile 42 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını isteyen savcı Ermertcan, Peker'in şike ve teşvik suçlarını işlediğine ilişkin inandırıcı delil olmadığı gerekçesiyle bu suçlardan beraatine karar verilmesini de talep etti.
   
Serdar Adalı İçin 4,5 Yıla Kadar Ceza İstemi
Davanın tutuksuz sanıklarından eski Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun, 11 Mayıs 2011 tarihli Beşiktaş-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında "şike yapmak" suçundan 1,5 ile 4,5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını isteyen Ermertcan, eski Beşiktaş Spor Kulübü yöneticisi Serdal Adalı'nın da aynı maç ve aynı suçtan 1,5 ile 4,5 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Futbolculara İstenen Cezalar
Bursasoporlu futbolcu Gökçek Vederson'a, Trabzonspor-Bursaspor arasında yapılan 17 Nisan 2011 tarihli maçta "teşvik primi almak" suçundan 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası isteyen Ermertcan, futbolcu Korcan Çelikay'ın da Fenerbahçe-Sivasspor maçında şike yaptığı suçlamasıyla 1 ile 3 yıl arasında hapisle cezalandırılmasını talep etti.   

Futbolcular İbrahim Akın, Mehmet Yıldız, İskender Alın ve Sercan Yıldırım ile eski futbolcu Ümit Karan hakkında kimi maçlarda "şike ve teşvik" suçunu işledikleri gerekçesiyle 1,5 ile 4,5 yıl arasında değişen hapis cezası isteyen Ermertcan, futbolcu Serdar Kulbilge'nin de Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında şike yaptığı iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Savcı Ermertcan, tutuksuz sanık futbolcu Emanuel Emenike'nin yargılama aşamasındaki savunması mahkemeye ulaşmadığından, bu sanık hakkındaki kamu davasının ayrılmasına ve yeni bir esasa kaydedilmesine karar verilmesi de istedi.

Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın "suç örgütüne üye olmak" suçundan 1 ile 3 ve Sivasspor ile Fenerbahçe arasında yapılan maçta şike yapmak suçundan da 1,5 ile 4,5 yıl olmak üzere toplam 2,5 yıl ile 7,5 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını isteyen Ermertcan, Elazığspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un da ''suç örgütü üyeliği'' suçundan 1 ile 3 yıl ve Eskişehirspor-Fenerbahçe, Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike, Eskişehirspor-Trabzonspor maçında da teşvik suçlarından 1,5 ile 4,5 yıl olmak üzere toplam 2,5 yıl ile 7,5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Gümüşdağ ve Karaman'a Beraat İstemi
Savcı Ermertcan, eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Göksel Gümüşdağ hakkında, "suç örgütüne yardım etmek" ve Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında şike yapmak suçundan yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesini isterken, Manisaspor-Trabzonspor maçında teşvik primi aldığı iddia edilen Teknik Direktör Hikmet Karaman hakkında da suç unsuru oluşturacak yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesini talep etti. TRTHABER

 

HABERE YORUM KAT