1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SENEGAL

  4. Senegalli Ousmane Sonko, ayaklanmayı kışkırtmakla suçlanıyor
Senegalli Ousmane Sonko, ayaklanmayı kışkırtmakla suçlanıyor

Senegalli Ousmane Sonko, ayaklanmayı kışkırtmakla suçlanıyor

Muhalefet liderinin Cuma günü tutuklanmasının ardından yeni suçlamalar yapıldı.

30 Temmuz 2023 Pazar 12:46A+A-

Ousmane Sonko aleyhindeki yeni suçlamalar arasında devlet güvenliğini baltalama, kamu güvenliğini tehlikeye atma amaçlı eylemler, bir terör örgütüyle suç ortaklığı ve hırsızlık da yer alıyor.

Senegal'in muhalefet lideri Ousmane Sonko, ülke savcısına göre bir ayaklanma planlamak ve başka yeni suçlar işlemekle suçlandı.

Cumartesi günkü duyuru, 49 yaşındaki Sonko'nun ayrı bir ahlak dışı davranış suçlamasıyla hüküm giymesinden ve ülke genelinde ölümcül isyanlara yol açan bir hareketle iki yıl hapis cezasına çarptırılmasından haftalar sonra geldi.

Yeni suçlamalar, cezasını evinde çekmekte olan Sonko'nun Cuma günü Senegal'in başkenti Dakar'daki bir polis mahkemesinde sorgulanmak üzere tutuklanmasının ardından geldi .

Senegal savcısı Abdou Karim Diop, gazetecilere verdiği demeçte, yeni suçlamaların Sonko'nun yaptığı açıklamalar ve düzenlediği mitinglerin yanı sıra Cuma günü tutuklanmadan önce evinde yaşanan bir olay da dahil olmak üzere 2021'den bu yana diğer olaylardan kaynaklandığını söyledi.

Ayaklanmayı kışkırtmanın yanı sıra, yeni suçlamalar arasında devlet güvenliğini baltalama, kamu güvenliğini tehlikeye atma ve ciddi siyasi huzursuzluk yaratma amaçlı eylemler, terör örgütüyle suç ortaklığı ve hırsızlık yer alıyor.

Diop, "Bu tutuklamanın, gıyabında yargılandığı ahlaki yolsuzluk işlemleriyle hiçbir ilgisi yok" dedi.

Sonko'nun hukuk ekibinden henüz bir yorum gelmedi.

Cuma günü tutuklanması, evinin önünde konuşlanmış ve izinsiz olarak onu filme aldıklarını iddia ettiği güvenlik güçleriyle yaşanan arbedenin ardından geldi.

Muhalefet lideri haziran ayında masaj salonunda çalışan bir kadına tecavüz etmek ve onu ölümle tehdit etmek suçlamalarından beraat etmişti. Ancak, 21 yaşın altındaki insanları cinsel ilişkiye girmek için konumunu kullanmak da dahil olmak üzere, gençleri yozlaştırmak suçlarından ceza almıştı.

Gençleri yozlaştırmak, Senegal'de beş yıla kadar hapis ve 6.000 dolardan fazla para cezasıyla cezalandırılan bir suçtur.

Mahkumiyet, ülke genelinde Sonko'nun destekçileri ile polis arasında en az 16 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı çatışmalara yol açtı.

Sonko, Senegal'in 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü oldu ve ülkenin gençleri arasında popüler. Destekçileri, kendisine yöneltilen suçlamaların, hükümetin 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını rayından çıkarma çabasının bir parçası olduğunu savunuyor.

Sonko, Başkan Macky Sall'ı müstakbel bir diktatör olarak tasvir ederken, görevdeki liderin destekçileri muhalefet siyasetçisinin istikrarsızlık ektiğini söylüyor.

Sall, Temmuz ayı başlarında, niyetleri hakkında aylarca süren belirsizlik ve spekülasyonların ardından tartışmalı üçüncü bir görev istemeyeceğini açıklayarak Batı Afrika ülkesindeki gerilimi hafifletti .

 

HABERE YORUM KAT