1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Şehid Ahmed Yasin'in Evi Müzeye Dönüştürüldü
Şehid Ahmed Yasin'in Evi Müzeye Dönüştürüldü

Şehid Ahmed Yasin'in Evi Müzeye Dönüştürüldü

Siyonist İsrail'in suikastinde şehid olan Hamas'ın kurucusu Ahmed Yasin'in evini müzeye dönüştüren ailesi o çevrede yine eskisi gibi mütevazı bir eve taşındı.

27 Mart 2014 Perşembe 15:12A+A-

Filistin'de Hamas'ın kurucucu Ahmed Yasin'in 2004 yılında İsrail'in düzenlediği hava saldırısıyla hayatını kaybetmesinin ardından ailesi, evini bir müzeye dönüştürdü ve o çevrede yine eskisi gibi mütevazı bir eve taşındı.

AA ekibi, Ahmed Yasin'in mütevazı evini ve suikast sırasında üzerinde oturduğu tekerlekli sandalyenin kalıntılarını görüntüledi.

Hayatını kaybetmesinin ardından geçen 10 yıl içinde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan Ahmed Yasin'in evinde, İsrail'in suikast düzenlediği sırada üzerinde oturduğu tekerlekli sandalyenin kalan kısmı da bulunuyor.

Mushafı bıraktığı yerde duruyor

Ahmed Yasin'in yatak odası, 10 yıl önce bıraktığı şekliyle korunmuş durumda, gardrobunda kendisine ait  kıyafetler, yatağının yakınında ise bir Kur'an-ı Kerim rahlesi üzerinde büyük boy Mushafı en son bıraktığı El-Nahl suresinin bittiği El-İsra suresinin başladığı sayfalarda kalmış.

Yatak odasının yanında ise gündüzleri çalışma odası olarak kullanılan geceleri ise çocuklarının uyuduğu bir oda bulunuyor.  Odada Yasin'e ait kitaplar, yardıma ihtiyacı olan öğrenciler, hastalar ve ailelere ait dosyalar bulunuyor.

Evde ayrıca Yasin'in önde gelen yerli ve yabancılarla yaptığı görüşmelere ait fotoğraflar ve çok sayıda hatırası bulunuyor.

"Babamın ölümünün ardından herşey sönükleşti"

Ahmed Yasin'in İslam Üniversitesinde bahçıvan olan oğlu Abdulğani, babasının vefatından önce evlerinde, siyasiler ve önde gelen isimlerden oluşan ziyaretçilerinin hiç eksik olmadığını belirtti.

Babasının, eve gelen misafirlerle bazı sorunların çözümünü ve siyasi meseleleri görüştüklerini anlatan Abdulğani, "Babamın sağlığında evimiz hayat doluydu. Ancak babamın vefatının ardından her şey sönükleşti" dedi.

Abdulğani, babasının hasta ve çok yoğun olmasına rağmen kendilerine güven ve umut aşıladığını ifade etti.

"En büyük hayalimiz babamızla konuşmaktı"

Ahmed Yasin'in 5'inci çocuğu Fatıma (32), "Babamız çok meşgul olduğudan en büyük hayalimiz babamızla konuşmaktı" diye konuştu.

Kardeşlerinin gece geç saatlere kadar babalarıyla görüşme umuduyla beklediğini belirten Fatıma, babalarının vefatının ardından hayatın kendileri için çok sıkıcı olduğunu anlattı.

Fatıma, babasının kızlarına özellikle farklı bir şefkat gösterdiğini ve bundan mahrum kalmanın çok acı olduğunu dile getirdi.

Dedesiyle ilgili bir anısını paylaşan torunu Hamza ez-Zayığ (25), dedesinin okul başarısına göre her yıl kendisine hediye aldığını, vefatından önce ise kendisine bilgisayar almayı vadettiğini ancak buna ömrü vefa etmediği için, dedesinin vaadini amcasının gerçekleştirdiğini söyledi.

Zayığ, her zaman dedesini örnek aldığını ve hayatın onunla çok güzel olduğunu ifade etti.

Ahmed Yasin kimdir?

1936 yılında Filistin'in Askalan kentinin El-Cura köyünde dünyaya gelen Ahmed Yasin, çocukluk döneminde spor yaparken geçirdiği bir kaza sonucunda felç oldu.

İsrail işgalinin ardından Gazze Şeridi'ne göçen Yasin, buradaki okullarda Arapça ve İslam Eğitimi dersleri verdi. 

Ahmed Yasin, 1983'te ilk kez  tutuklanışından sonra "İsrail'i yıkarak yerine İslami bir devlet kurmak için çalışmaktan ve bu amaç için silahlı örgüt kurmaktan" 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1985'te Filistinlilerle İsrail arasında bir esir değişiminde serbest bırakıldı. 

1987'de Hamas'ı kuran Yasin, 1989'da tutuklanarak 15 yıl hapse mahkum edildi. Yasin, Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'e Ürdün'de İsrail ajanları tarafından yapılan suikast girişiminin ardından, Ürdün ve İsrail arasındaki bir anlaşmayla suikast düzenleyen 2 İsrail ajanı karşılığında 1997 yılında serbest bırakıldı.

Ahmed Yasin, 22 Mart 2004'te sabah namazı çıkışında İsrail tarafından kendisine düzenlenen hava saldırısıyla tekerlekli sandalyesinin üzerinde hayatını kaybetti. 

8'i kız 3'ü erkek 11 çocuk sahibi olan Ahmed Yasin'in 2 oğlu bahçıvanlıkla uğraşıyor, bir oğlu ise bakkal dükkanı sahibi. Yasin'in 2 kızının eşleri de İsrail askerlerinin saldırılarında şehid oldu.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT