1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Şebbihanın hayalleri!
Şebbihanın hayalleri!

Şebbihanın hayalleri!

Katil Esed'e açıkça destek veren söylemlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Cumhuriyet gazetesi yazarı Mehmet Ali Güller köşesinde Türkiye'nin Esed'le normalleşme adımlarını birer birer atması gerektiği öğütlerini veriyor.

25 Ağustos 2022 Perşembe 19:59A+A-

HAKSÖZ HABER

"Ankara-Şam arasında normalleşme için kapı aralanmış oldu. Şimdi mesele kapının tamamen açılabilmesi." diye yazan Cumhuriyet yazarı Mehmet Ali Güller Esed'e olan desteğini sürdürüyor. 

Türkiye'nin Esed nezdindeki pozisyonu üzerinden kendi görüşlerini de araya sıkıştıran Güller, "Suriye açısından, 11 yıldır Şam yönetimini devirmeye çalışan, sınırlarını yabancı savaşçılara açan, rejimi devirebilmek için Suriyeli muhaliflerden ordu kuran ve destekleyen, ayrıca topraklarının çeşitli noktalarında asker bulunduran bir ülke var." yorumunda bulundu. 

Kaleme aldığı yazıda açıkça Esed'le barışılması gerektiğini ifade eden, Suriyeli muhalifleri birer kriminal suçlu olarak gören, Esed'in katliamlarını perdelemekten büyük keyif duyan Güller verdiği siyasi nasihatler ile şebbiha kimliğini gizlemiyor. 

Güller yazısında iktidarın politikalarını yanlış bulurken, Rusya ve ABD'nin işgalci pozisyonlarını hesaba katmadığı yazısında Türkiye'yi Suriye'nin topraklarını işgal etmiş bir ülke olarak lanse ediyor.

Güller yazısında şu ifadelere yer verirken sivillerin acımasızca Esed rejimi tarafından katledildiği Suriye atmosferinde durduğu pozisyonu da belli ediyor: "Hem Şam’ın hem de Ankara’nın “şartları”, aralanmış kapının tamamen açılmasını kolaylaştıracak türden değil. Elbette Türk askeri Suriye’den çekilmeli, elbette ÖSO’yla ilişkiler koparılmalı, elbette Şam muhalefetle uzlaşmalı...

Ancak tüm bunları bir sırayla, ortaya çıkaracağı riskleri azaltarak ve normalleşme hedefine mesafeyi kısaltarak yapmak lazım. Örneğin:

1) Türk ordusu, Suriye ordusunun kendi topraklarında tam egemenlik sağlayabilmesini kolaylaştırma hedefiyle, aşamalı olarak Suriye’den çekilmeli. TSK öncelikle, İdlib’deki gözlem noktalarını sıra sıra Suriye ordusuna devretmeli.

2) Ankara, Suriye muhalefetinin Türkiye’deki siyasi karargâhını kapatmalı, Suriye topraklarındaki askeri karargâhıyla ilişkisini kesmeli.

3) Şam, silah bırakma şartlı af modelleri geliştirmeli. Ankara, bunu sığınmacı sorununun çözümüyle birleştirerek desteklemeli ve sahada uygulamalı.

4) Türk ve Suriye orduları, silah bırakmaya direnen tüm gruplara karşı birlikte operasyon yapmalı.

Zor ama zorlanmalı..."

HABERE YORUM KAT

3 Yorum